Rusya'dan iyi niyet göstergesi adımı: Ukrayna'nın Yılan adasından çekildi

Rusya Savunma Bakanlığı, iyi niyet göstergesi olarak Ukrayna’nın Yılan Adası’ndaki Rus askerlerinin çekildiğini duyurdu. Açıklamada, “Rusya uluslararası topluma Birleşmiş Milletlerin Ukrayna’dan tarım ürünleri sevkiyatını organize etmek için ortaya koyduğu çabalara engel olmadığını göstermiştir” ifadeleri kullanıldı.

Rusya, Yılan Adası’ndaki garnizonunu geri çekti. Moskova yönetimi bu adımın iyi niyet göstergesi olduğunu duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, çekilmenin nedenini “uluslararası topluma Birleşmiş Milletlerin Ukrayna’dan tarım ürünleri sevkiyatını organize etmek için ortaya koyduğu çabalara engel olmadığını göstermek olduğunu açıkladı. Bakanlığa göre bu adım Kiev yönetiminin, ‘Rus ordusunun kontrolü’ nedeniyle tahıl sevkiyatının mümkün olmadığı bahanesinin arkasına saklanarak gıda krizi üzerinden spekülasyon yapmasını engelleyecek.

Rusya Savunma Bakanlığı tahıl sevkiyatların yeniden başlaması için Ukrayna tarafının, liman suları da dahil olmak üzere Karadeniz kıyılarını mayınlardan temizlemesi gerektiğini vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in doğrudan talimatıyla da Ukrayna ile rehine takası yapıldı. Rus Ordusunun elindeki 144 kişiye karşılık 144 kişi takas edildi.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silahsızlanma konusunda önemli bir çağrı yaptı. Rusya Devlet Başkanı, "Moskova, strarejik istikrara ve nükleer silahların yayılmasını önlemek için diyaloğa hazır" ifadelerini kullandı.

rusya Ukrayna Putin operasyon Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin moskova Tarım rus ordusu rusya savunma bakanlığı