Hükümet Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği kararını değiştirdi

İspanya'daki 4'lü zirvede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri ile İsveç ve Finlandiya liderleri ile görüştü. 2 saat süren görüşme sonrası Türkiye Finlandiya ve İsveç’ vetosunu kaldırdı. İki ülke ile NATO üyelik süreçleri hakkında 3'lü muhtıra imzalandı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasının yolunu açan bir anlaşmaya vardığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılan 4'lü zirveden Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile ortak muhtıra kararı çıktı.

Türkiye 9 maddelik garanti karşılığında İsveç ve Finlandi'yanın NATO üyeliği vetosunu kaldırdı. İki ülkenin üyelik için davet edileceği belirtildi.

9 maddelik garantiler arasında PKK ve uzantılarına karşı ortak mücadele, PYD/YPG ile FETÖ'ye destek vermeme taahhüdü, terör suçlularını iade anlaşması ve savunma sanayii alanında ambargolara gidilmemesi ve iş birliğinin artırılması yer aldı.

Bu adımların uygulanmasını denetlemek üzere Adalet, İstihbarat ve Güvenlik kurumlarının katılımıyla Daimi Ortak Mekanizma kurulması da muhtıraya yazıldı.

Açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasının yolunu açan bir anlaşmaya vardığımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini desteklemeyi kabul ettiğini belirtti.

abd türkiye erdoğan pkk pyd terör İspanya cumhurbaşkanı isveç nato madrid finlandiya