Çay kanun teklifi Meclis’e sunuldu: Teklifin maddeleri netleşti
Üreticilerin merakla beklediği çay kanunu teklifi Meclis’e sunuldu. Teklifle yaş çay alım fiyatını Ulusal Çay Konseyi belirleyecek. Çay sektörü, sözleşmeli tarım kapsamına alınacak. Kanun teklifiyle çay tarım alanları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tespit edilecek. Bu alanlar dışında çay tarımı yapılamayacak.
Üreticilerin uzun süren mücadelesi ve ısrarlı taleplerinin ardından çay kanun teklifi Meclis’e geldi.
Ak Partili 75 milletvekilinin imzasını taşıyan Çay Kanunu Teklifi ile 1984 tarihli ve 3092 sayılı Çay Kanunu tamamen yürürlükten kalkacak.
Teklifle yaş çay alım fiyatı ÇAYKUR yerine Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenecek. Yaş çay yaprakları, belirlenen çay alım yerlerinde, A veya B lisansına sahip işletmeler tarafından satın alınacak. İşletmeler çay eksperi istihdam etmek zorunda olacak.
Çay sektörü, sözleşmeli tarım kapsamına alınacak. A veya B lisanslı işletmelerin, ihtiyaç duydukları yaş çayı sözleşmeli üretim ile temin etmeleri esas olacak. Her pazarlama yılı için sözleşmeli olarak temin edilmesi gereken asgari yaş çay miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Kanun teklifiyle çay tarım alanları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tespit edilecek. Bu alanlar dışında çay tarımı yapılamayacak. Çay tarım alanlarına giren yerlerde çay bahçesi kuracak olanlar, önceden ruhsatname almak zorunda olacak.
Bakanlık, çay bahçelerini olumsuz etkileyecek tarımsal faaliyetlere izin vermeyecek. Gerektiğinde çay tarımını etkileyecek mesafelerde kimyevi gübre ve bitki koruma ürünlerinin kullanımını sınırlayabilecek. Bakanlık, işletmelerin şartları taşımadığını tespit etmesi halinde lisansları iptal edecek veya pazarlayabilecekleri miktarda değişiklik yapabilecek.
Kuru çay üretiminden ortaya çıkan çay çöpü, çay lifi veya çay tasnif tozu gibi atıklardan kuru çay üretilemeyecek. Bunlar, Bakanlık tarafından uygun görülen yetkili tesisler tarafından kullanılabilecek.
Bakanlık, üretici ve işletmeleri denetleyecek ve gerekli gördüğü her bilgiyi isteyebilecek. İdari para cezalarına ilişkin tutar, bir dekara bir metrekare cinsinden oranı ile tespit edilecek. İdari para cezalarının verilmesini gerektiren fiilin beş yıl içinde tekrarı halinde verilecek para cezası, bir önceki verilen cezanın iki katı olarak uygulanacak.
Teklif yasalaşıp yürürlüğe girmeden önce çay tarım olanı olarak ilan edilen alanların statüsü, çay bahçesi ruhsatları, kuru çay üreten işletmelerin çalışma izinleri geçerli olacak. Ancak üreticiler üç yıl içinde, işletmeler altı ay içinde gerekli şartları yerine getirecek.