Atık su yönetiminde yeni adım

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, atık su kullanımını yaygınlaştırmak için harekete geçti. Bakanlık, ileri arıtma teknikleri ile arıtılmış atık suyu yeniden kullanan kuruluşlara yüzde 100'e varan geri ödeme imkanı sağlanacağını bildirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ileri arıtma teknikleri ile arıtılmış atık suyu yeniden kullanan kuruluşlara yüzde 100'e varan geri ödeme imkanı sağlanacağını bildirdi.

Yapılan açıklamada, 2011-2021 yılları arasında tesislere toplamda yaklaşık 793 milyon lira geri ödeme yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Kanunda yapılan değişiklikle teşvikin kapsamı 2 katına kadar çıkarıldı. Atık su arıtma tesislerinde uygulanan yüzde 50'sine kadar geri ödeme oranı, ileri arıtma teknikleri ile arıtılmış atık suyu yeniden kullanan kuruluşlara, yeniden kullanım oranına göre yüzde yüze kadar teşvik verilebilecek." ifadesi kullanıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, küresel iklim değişikliğinin su kaynaklarıı etkilediğine dikkat çekildi. Arıtılmış atık su kullanımının önemine vurgu yapıld:


- Hızlı nüfus artışına bağlı artan su ihtiyacı, kuraklık, gelişen sanayi ve tarımsal faaliyetlere paralel olarak ortaya çıkan aşırı su kullanımı sebepleriyle yüzeysel su kaynaklarının azalması nedeniyle ülkemizin de yakın gelecekte su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alacağı düşünülmektedir. Atık su geri kazanımının önemi bir kat daha artmıştır. Arıtılmış atık su, peyzaj ve tarımsal sulama, endüstriyel kullanım, yer altı suyu besleme gibi birçok alanda yeniden kullanılabilmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 'döngüsel ekonomi' ilkeleriyle su kullanımını azaltmak, atık suları arıtarak yeniden kullanmak ve su kaynaklarını korunmayı öncelikli hedefleri arasına almıştır.


Açıklamaya göre, atık suların yeniden kullanım oranının 2023'te yüzde 5'e çıkarılması hedefleniyor.

ekonomi Sanayi çevre ve şehircilik atık su