Rusya-Çin ekonomik iş birliği gelişiyor
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumunda konuştu. Dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çeken Şİ, "Tek taraflı yaptırımlardan ve ekonomik bağları koparma girişimlerden" kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Rusya'da düzenlenen 25. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumunda konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dünya ekonomisi ile ilgili dikkat çeken mesajlar verdi.
Çin Devlet Başkanı, dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar karşısında, "tek taraflı yaptırımlardan ve ekonomik bağları koparma girişimlerden kaçınılması gerektiğini" belirtti. Çok taraflı ekonomik iş birliğinin sürdürülmesi gereğini vurguladı.
Şi, çok kutupluluk eğilimine giren dünyada hiçbir ülkenin diğerleri üzerinde mutlak etki kurmayacağının alını çizdi. "Ülkeler, boyutları ne olursa olsun, jeopolitik rekabetin satranç taşları değildir." dedi.
Çin Devlet Başkanı enerji ve gıdada yaşanan sorunlara da dikkat çekti. "Giderek şiddetlenen enerji ve gıda krizine çözüm bulmak için ticaretin önündeki engelleri kaldırmalı, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını sağlamalıyız." dedi.
Öte yandan Çin Devlet Başkanı, ülke isimleri vermeden Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımları da eleştirdi.
Öte yandan Çin Devlet Başkanı Şi'nin Rusya'nın ev sahipliği yaptığı foruma katılımı, Pekin ile Moskova arasındaki stratejik ortaklığın n devam ettiğini ortaya koyduğu için önem taşıyor.
Şi, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile geçen günlerde telefonda görüşmüş, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. "Çin'in, egemenliğe ve güvenliğe ilişkin temel çıkarları konusunda Rusya ile çalışmayı sürdüreceği" mesajını vermişti.
Rus enerji şirketi Gazprom, mayıs başında yaptığı açıklamada, Çin'e doğal gaz ihracatının yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 arttığını bildirmişti. Diğer yandan, Gümrükler Genel İdaresinin verilerine göre, mayısta Çin'in Rusya'dan ham petrol ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 79,6 artmıştı.
İki ülke arasında 2021'in sonunda 146,9 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin yaklaşık üçte ikisini Çin'in Rusya'dan doğal gaz ve petrol ithalatı oluşturuyor.