İran baskılara direnmekte kararlı

İran, tıkanan nükleer müzakerelerde taviz vermeme kararlığını sürdürüyor. Son açıklama İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’dan geldi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefonda görüşen Abdulahiyan, müzakerelerin devam etmesinde yana olduklarını söyledi. Ancak ABD'nin tavırlarına karşı haklarından geri adım atmayacaklarını vurguladı.

İran ile Avrupa arasında tıkanan nükleer müzakerelerle ilgili Tahran ve Brüksel arasında önemli bir görüşme yapıldı. Tahran, baskılara karşı kararlılığını bir kez daha vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell müzakerelerdeki son durumu telefon görüşmesinde ele aldı.

ABD’nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu’nda İran karşıtı karar aldırmasına tepki gösteren Abdullahiyan, çelişkili tavırların bir kenara bırakılması gerektiğini söyledi:



- Tahran mantıklı ve sonuca dayalı müzakereleri her zaman memnuniyetle karşılamıştır, Ancak iyi ve kalıcı bir anlaşmaya varmak için karşı tarafın ikili ve çelişkili davranışlarını bir kenara bırakması gerekmektedir. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu tarafından verilen kararın ardından milletin haklarından geri adım atmayacağımızı ve ABD'nin yapıcı olmayan tavrını sürdürmek istemesi halinde gereğini yapacağımızı gösterdik.

İran’ın hiçbir zaman müzakere masasından uzaklaşmadığını belirten Abdullahiyan, istenilen anlaşmaya varmak için İran’ın önemli girişimleri olduğunun altını çizdi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de nihai bir anlaşmaya varılması için olumlu bir rol oynamaya devam etmek istediğini kaydetti.

Müzakerelerdeki engelleri aşmanın yolunun diplomasiyi sürdürmek olduğunu belirten Borrell verimsiz eylemlerden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

İran’ın iyi ve kalıcı bir anlaşma için yapıcı davrandığını kabul eden Borrell, “Viyana'da bir anlaşmaya varmaktan çok uzakta değiliz. Şimdi sıkı çalışmanın zamanıdır” dedi.

abd iran güvenlik avrupa nato batı nükleer son