Bazı ev sahiplerinin '2 Temmuz oyunu'

Hükümetin konut kira artışlarına getirdiği yüzde 25 sınırı başka uygulamaları beraberinde getirdi. Bu sınırına takılmak istemeyen birçok ev sahibi, yeni kontratlarını 2 Temmuz’a erteliyor. Bazı ev sahiplerinin ise kiracılardan hava parası talep etmeye başladığı iddia ediliyor. Peki bu durumda kiracıların hakları neler ve kiralık konutta fahiş artışların önüne nasıl geçilir?

Hükümet konut kiralarındaki artışa yüzde 25 oranında sınırlama getirdi. Konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak olan yüzde 25 kira artış sınırına ikinci kez takılmak istemeyen bazı ev sahiplerinin yeni kontratlarını 2 Temmuz’a ertelediği iddia ediliyor.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, bazı ev sahipleri ise ticari ünitelerde olduğu gibi konutta da hava parası talep etmeye başladı.

Öte yandan yıllık kira sözleşmesi zam oranına üst limit getiren açıklamadan bu yana konut sahiplerinin ilanlarını geri çektiği gözlemlendi.

10 Haziran’dan bu yana kiralık ilanlarda görülen azalmanın mülk sahiplerinin kiralık ilanlarını geri çekmesi olarak değerlendirmek mümkün.

Sektör temsilcileri kira artış oranına getirilen yüzde 25 sınırı nedeniyle bazı fırsatçı ev sahiplerinin kiracılarını tahliye etmek istediklerini belirtiliyor. Peki böyle bir tahliye konusunda kiracılar ne yapmalı? Avukat Bülent Deniz şöyle açıklıyor: 

- İki taşınmazdan fazla konut sahibi olan kişilere emlak ve kira gelir vergileri artırılmalı. Piyasadaki ismiyle rant vergisi getirilmeli.

Haziran