İran diplomasi atağına geçti

Atlantik cephesinin İran’a yönelik baskıyı artırma çabasını sürdürdüğü bir dönemde Tahran, önemli bir diplomasi atağına geçti. Latin Amerika’dan Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafyadan konuklarını ağırlayan İran, Venezuela ve Türkmenistan ile çok sayıda iş birliği anlaşması imzaladı. Görüşmelerde ABD emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin saldırılarına karşı kararlılık mesajları verildi.

Latin Amerika’dan Orta Asya’ya diplomasi trafiği yaşandı. Tahran, kritik ziyaretlere ev sahipliği yaptı.

ABD ve İsrail’in İran’a karşı baskıyı artırma çabası sürüyor. İran ise yükselen Asya cephesine omuz veren ülkeler ile temaslarını sıklaştırıyor. Bu kapsamda çok sayıda ülke ile ilişkilerini geliştiriyor. O ülkelerden biri de Venezuela’ydı.

“Yeni dünya gezisine” çıkan Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro’nun Türkiye ve Cezayir’den sonraki durağı İran oldu.

Geniş bir heyetle Tahran’a giden Maduro, İran İslam Devrimi lideri Ayetullah Seyid Ali Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştü.

Görüşmelerde iki ülke başta siyasi, kültürel, turizm, ekonomi, petrol ve petrokimya alanlarını içeren 20 yıllık iş birliği anlaşması imzaladı. İran tarafından üretilen 113 bin tonluk petrol tankeri Venezuela’ya teslim edildi. Önümüzdeki süreçte 2 tanker gemi daha Karakas’a verilecek.

Geniş bir heyetle Tahran’da temaslarda bulunan Madoru’nun ziyaretinde ABD emperyalizmi ve İsrail Siyonizmine karşı kararlılık mesajları verildi. Atlantik cephesinin baskılarını boşa çıkartmanın tek yolunun direnmek olduğu vurgulandı. İki ülkenin, ABD yaptırımlarını fırsata çevirdiği kaydedildi.

Venezuala liderinin ardından Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov İran’da temaslarda bulundu. Tahran ile Aşkabat arasında taşımacılık, bilim, kültür, çevre koruma, ticaret, ekonomi ve diğer alanlarda 9 anlaşma imzalandı. İran ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekildi.

Tahran, bir ziyaretçi de Pakistan’dan ağırladı. Pakistan’ın yeni Dışişleri Bakanı Bilawal Bhutto Zardari İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.

Görüşmelerde, İran ile Pakistan’ın sadece komşu değil, aksine akraba olduğu belirtildi. Aynı zamanda iki ülkenin başta güvenlik, ticaret ve enerji alanlarında iş birliği yapmasını engelleyen hususların ortadan kaldırılması gerektiğine işaret edildi. Pakistan’ın güvenliğinin İran’ın güvenliği olduğu bildirildi.

İran’ın bu ülkelerin yanı sıra Kafkaslar’dan da bir ziyaretçisi vardı. Ermenistan Parlamentosu Başkanı Alen Simonyan, Tahran’da temaslarda bulundu.

Simonyan’ı kabul eden İran Cumhurbaşkanı Reisi, yabancı devletlerin bölgeye müdahale etmesinin sorunları kördüğüme çevirdiğini söyledi. Reisi, “Bölge meselelerinin tek çözüm yolunun bölge ülkeleri arasında diyaloğun sağlanması olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan İran, yeni haftada Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u konuk etmeye hazırlanıyor.

Söz konusu ziyaretlerin ardından da İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın Türkiye ve Afrika turuna çıkması bekleniyor.

abd türkiye rusya iran israil ekonomi cumhurbaşkanı oldu Venezuela Avrasya tahran Ermenistan Atlantik bin türkmenistan iran islam cumhuriyeti