Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Genel Sekreteri ile görüştü

Dış politikada, PKK destekçisi İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği talebi gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü. Türkiye’nin her iki ülkeyle ilgili beklentilerini bir kez daha iletti. Erdoğan, “beklentilerimizle ilgili somut adım atılmadan, süreç ilerlemez” dedi. 7 NATO ülkesinin başbakanları ile basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri ise, “Türkiye’nin endişelerini ciddiye almak zorundayız” açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü. Görüşmenin gündeminde, PKK destekçisi İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin, Türkiye’nin meşru endişelerini giderecek somut adımlar atması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, terörizmle mücadele ve savunma sanayisi iş birliği konusunda anlayış değişikliğine gidileceğine dair yazılı taahhütler verilmeden, süreçte ilerleme sağlanamayacağını belirtti.

Telefon görüşmesi öncesi Hollanda’da 7 NATO ülkesinin başbakanları ile kameralar karşısına geçen NATO Genel Sekreteri, " Türkiye gerçekten terör tehditleriyle karşı karşıya, endişelerini ciddiye almak zorundayız” açıklaması yaptı:


- Türkiye'den daha fazla terör saldırısına maruz kalmış bir nato müttefiki yoktur. Türkiye bu endişeleri dile getirdiğinde, farklılıklar olduğunda, elbette oturmamız, tartışıp istişare etmemiz önemlidir. İleriye dönük birleşik bir yol bulmalıyız.

İsveç, Türkiye’nin vetosunu aşabilmek için terörle mücadele yasasında düzenlemeye gitmişti. Stockholm’den gelen geri adım sinyali Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na soruldu. Çavuşoğlu, "biz beklentilerimizi yazılı olarak ilettik. Somut cevap bekliyoruz" dedi ve ekledi:

- Biz sadece bir yasa değil hangi konularda ne beklediğimizi açıkça yazılı bir şekilde verdik. Şimdi onlardan yazılı bir şekilde yanıt bekliyoruz.
abd türkiye erdoğan pkk terör cumhurbaşkanı isveç nato finlandiya