Yakaören'in aşı ustası

Aşı, yabani ya da cılız bir türün, çeşidi bilinen, verimi yüksek bir türle değiştirilmesi için yapılıyor. Isparta’nın Yakaören köyünde yaşayan Rabia Aşık, köyün aşıcısı. Bugüne kadar yüzlerce meyve ağacını aşıladı. Aşık, babasından öğrendiği yöntemle aşılamanın inceliklerini anlattı.

Rabia Aşık babasından öğrendiği yöntemle aşılamanın inceliklerini anlattı: 

Aşılama en basit tanımı ile, üretmek istenen ağaçtan kesilen dal ya da filizin, aşı yapılacak ağaca yerleştirilerek, oraya tutunmasını ve büyümesini sağlamak. Isparta’nın Yakaören köyünde öyle bir usta var ki, tutmayan, bol sürgün vermeyen aşısı yok. Ata mirası bu sanata aşkla sarılıp nice has bahçeler yarattı. Ailesiyle birlikte topraktan cevher çıkarıyor. 

Aşının tutmasını sağlayan doğa ve üretim tutkusu ile azim, Rabia Aşık’ın yaşamında ilkeye dönüşmüş.

Aşılama en basit tanımı ile, üretmek istenen ağaçtan kesilen dal ya da filizin, aşı yapılacak ağaca yerleştirilerek, oraya tutunmasını ve büyümesini sağlamak. Isparta’nın Yakaören köyünde öyle bir usta var ki, tutmayan, bol sürgün vermeyen aşısı yok.


Rabia Aşık, ata mirası bu sanata aşkla sarılıp nice has bahçeler yarattı. Ailesiyle birlikte topraktan cevher çıkarıyor:


- Nasıl bebekten bir çocuğunu yetiştirirsin, büyüdükçe gözünün içine bakarsın gözünün içine bakarsın, sanki canından bir parça oluyor, çok üzülüyorum kuruduğu zaman, dolu vurduğu zaman. Çünkü emek veriyorum.

Bugüne kadar yüzlerce meyve ağacını aşıladı. Peki ağaçlar neden aşılanır?


- Çekirdekten çıkma ağaçları daha kaliteli bir ağaca dönüştürmek için. Bu aşının özelliği bu çabuk filizlendirir ve boy attırır.

Birçok aşılama yönetimi arasından o, kalem aşıyı tercih ediyor. Babasından öğrendiği yöntemlere göre aşılamanın pek çok inceliği var. Aşının tutmasını sağlayan doğa ve üretim tutkusu ile azim, Rabia Aşık’ın yaşamında ilkeye dönüşmüş.

ısparta aşı