FETÖ'nün Çin'deki faaliyetleri

Aydınlık Gazetesi, Fethullahçı Terör Örgütü’nün Çin’deki faaliyetlerini mercek altına aldı. FETÖ, ABD’nin de desteğiyle 1990’lı yıllardan bu yana Çin’de yuvalanıyor. Abdullah Gül ve Ali Babacan gibi isimler, FETÖ'nün TUSKON, TUÇSİAD gibi örgütlenmelerini Çin hükümetine dayatarak, yasal konum elde etmelerini sağladı. Çin'de yuvalanan FETÖ'cüler de sosyal medya aracılığıyla Türkiye karşıtı kampanyalarına hız verdi.

Aydınlık Gazetesi, Fethullahçı Terör Örgütü’nün Çin’deki faaliyetlerine büyüteç tuttu. Aydılık Yazarı Adnan Akfırat, FETÖ’nün Çin’de 1990’lardan bu yana yürüttüğü faaliyetleri analiz eden bir yazı kaleme aldı.

Fetullahçı Terör Örgütü,1992’den beri ABD'nin açık ve kapalı desteğiyle Çin'de yuvalanma imkanı buldu. 1997'de Gülen örgütünün Çin’de okul açma girişimi, o dönem adı İşçi Partisi olan Vatan Partisi'nin Çin Devleti'ni uyarmasıyla engellendi.

FETÖ'cüler okul açma izinlerinin iptal edilmesi üzerine yeraltına çekildi, ama 1997-2016 arasında Çin’e binlerce öğrenci gönderdi. 2009 yılında Çin’de aktif 300 “Işıkevi”nin bulunduğu saptandı.

Gülen örgütü, Çin’de resmi kurumlar ile ilişkiden kaçınıp, ticaretle faaliyetlerini perdelerken, 2007 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin’i büyük bir gaflete düşürdü. Abdullah Gül ve Ali Babacan, FETÖ'nün TUSKON, TUÇSİAD ve GUTİAD adlı örgütlenmelerinin Çin’de resmen kurulmasını, Çin hükümetine dayattı. Bu dayatma FETÖ’ye Çin'de 2007’den itibaren yeraltında sürdürdükleri faaliyetleri için yasal konum elde etme imkanı kazandırdı.

2015’te Türkiye'de “Paralel Devlet Yapılanması” soruşturması başlayınca, TUÇSİAD kendini gizlemek için, merkezi Hong Kong'da olan Pacific Business Consultancy şirketinin Şanghay'da şubesini açtı. FETÖ adına faaliyetleri bu isim altında hala devam ediyor.
Es//
FETÖ’nün Çin’deki ticari faaliyetleri de 2019 yılında yeniden artmaya başladı. 2020 Eylül ayından itibaren ise, Çin’de daha cesur hale geldi. ABD, Kanada, Güney Afrika ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’ne Çin’den yapılan ticarette baskın konumlarını sürdürüyor.

FETÖ, Çin’de Hui kökenli Çin vatandaşları arasında bir güç yaratmış bulunuyor. Huiler, faaliyetlerin devamının güvencesi olarak görülüyor ve FETÖ’nün Çin resmi makamlarıyla ilişkilerinde örtü olarak kullanılıyor.

Son olarak, Çin’de kurulmak istenen Ticaret ve Sanayi Odası girişim komitesine dahi sızdılar. FETÖ mensubu olduğu bilinen iki kişi, 4 Mart 2022’de Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluşunda sorumluluk üstlenen şirketleri temsilen Beijing’de Büyükelçi’yi ziyaret eden 10 kişilik heyetin içinde yer aldı.

FETÖ, Çin’in en en aktif sosyal medya platformu Wechat’i de psikolojik savaş üssü olarak kullanıyor. Wechat’te yayın yapan “Gerçek Türkiye” adlı hesap ve “T27” internet sitesinden Türkiye karşıtı haberler pompalanıyor. T27'de yer alan 210 haberin, 137’si doğrudan FETÖ’nün ideolojik amaçlarına hizmet ediyor.

Sitenin haberlerinde 'Türkiye’de kaos yaşandığı', 'ülkenin diktatörlükle yönetildiği' temaları öne çıkıyor. Sayfa, Türkiye’de gelişen olayları bağlamından koparıp, çarpıtarak, Çin kamuoyundaki “Türkiye” algısını olumsuz yönde etkilemeyi hedefliyor.

Bu konudaki en dikkat çekici haberlerden biri, 26 Aralık 2016 tarihli; “Türk hükümeti muhalifleri tasfiye etti; 10 bin kişi terör suçlamasıyla suçlandı.” başlıklı haber… Oysa, bahsi geçen 10 bin kişi, muhalif olduğu için değil Fetullahçı Terör Örgütü ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle devletin çeşitli kademelerinden tasfiye edildi veya tutuklandı.

Sitede, FETÖ firarilerinin ABD’den yönettiği ve Türkiye’de erişime kapatılan "nordicmonitor" isimli internet sitesinden de sıkça alıntı yapılıyor.

abd türkiye fetö abdullah gül çin terör cumhurbaşkanı türk terör örgütü ali babacan uygur Fetullah Gülen aydınlık son TUSKON güney afrika