Buğday fiyatı üreticiyi memnun etmedi

Buğday alım fiyatının ton başına 6 bin 50 lira olması üreticiyi memnun etmedi. Buğday piyasa fiyatlarındaki yükselişe dikkat çeken Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, “borsa fiyatları 7 liranın üzerinde. üretici tmo yerine tüccara yönelebilir.” Uyarısında bulundu. Doğan, TMO depolarının boş kalmasının da ekmek fiyatlarının kontrol edilememesi anlamına geleceğini söyledi.

Buğday alım fiyatları açıklandı. Üretici umduğunu bulamadı.
En az 7 lira olmalı demiştik. Artırılması gerektiğini belirtmiştik Soyadaki gibi
Buğday taban fiyatının tonda 6 bin 50 lira, desteğinin de bin lira olarak açıklanması üreticiyi memnun etmedi.

Üretici bu sene prim desteği dışında, buğdayın kilogram fiyatının 7 lira olmasını bekliyordu. Dünya piyasalarında ise buğdayın nakliye hariç ton fiyatı 7 bin 800 lira. Türkiye borsalarında da buğday fiyatı 7 liranın üzerinde seyrediyor…

Tüccarda fiyat 7 liranın üzerine çıkarsa, çiftçiler TMO’ya ürün satmayı tercih etmeyecek. Prim desteklerinin geç yatması da, borçla ürün yetiştirmeye çalışan üreticiyi, buğdayını TMO’ya satmaktan uzaklaştırıyor.

Buğdayın TMO’da olması piyasanın kontrolü açısından da önemli. Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, TMO’daki buğdayın az olmasının ekmek fiyatlarına artırabileceğini söyledi.

Çukurova’da tarla kiralama yöntemiyle üretim yapan üreticiler bu sene bu fiyatlarla zarar edecek. Çünkü bölgede yaşanan zirai don, ciddi oranda verimi etkiledi. Dondan zarar gören erkenci buğdaylarda verim 700 kilolardan 250 kiloya kadar düştü. Geç yetişen buğdayın rekoltesinde de düşüş yaşandı. 700 kg kadar verim beklenirken 350 kiloya kadar düştü.

Bazı üreticiler tüccardan borçlanarak üretim yapıyor. Bu durumda üretici borçlu olduğu tüccara, hasat döneminde daha düşük fiyata buğdayını satıyor. Böylece üreticinin zararı da katlanmış oluyor.

Geçen senelerde çiftçi buğdayını tüccara dahi verse prim desteği alabiliyordu. Bu sene sadece TMO’ya ve lisanslı depolara verilen ürünler prim kapsamında. o

TMO’ya verilen buğdayın prim hariç net ödemesi 10 gün sonra, Lisanlı depolarda ise 1 gün sonra üreticiye yatırılıyor. Ayrıca bu yıl üreticinin, TMO’ya ve lisanslı depolara, çiftçi kayıt sisteminde ektiği alanın 2 katı kadar ürün dökme şansı olacak.

adana türkiye üretici çiftçi üretim buğday bin ziraat odası tmo