Tahıl koridoru için çözüm İstanbul

Rusya'nın Ukrayna operasyonu nedeniyle ortaya çıkan küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin yürüttüğü yoğun diplomasi sonucu Birleşmiş Milletler çatısı altında yol haritası hazırlandı. Tarafların önümüzdeki günlerde ayrıntıların konuşulması için İstanbul’da bir araya gelmesi bekleniyor.

Rusya ve Ukrayna’da üretilen tahıl, Moskova'yı hedef alan yaptırımlar, Karadeniz’deki mayınlar ve askeri engellemeler sebebiyle dünya pazarına ulaşamıyor. İki ülkenin buğday ve emtia arzının kesintiye uğraması dünya çapında kıtlık ve açlık endişelerini de arttırıyor.

Karadeniz sahillerinde bekleyen 20 milyon tondan fazla tahılın dünya pazarına ulaştırılması için “tahıl koridoru” kurulacak. Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna yetkilileriyle aktif diplomasi yürüttüğü koridor için BM çatısı altında bir yol haritası hazırlandı. Tarafların önümüzdeki günlerde ayrıntıların konuşulması için İstanbul’da bir araya gelmesi bekleniyor.

Endişelerin aşılması için Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM yetkilileriyle aktif müzakere yürüttü. Buna göre toplantı BM koordinasyonunda olacak ve Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk rolü üstlenecek.

Milliyet'in haberine göre, ana amaç Karadeniz’deki limanların çevresinde mayın temizliği yapılarak tahıl stoğunun dış pazarlara güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamak. İlk aşamada Ukrayna’nın Odessa limanı mayınlardan temizlenecek ve gemi güvenliği sağlanınca tahıllar çıkarılmaya başlanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefon ile görüşmüş, tahıl koridoru konusunu da gündeme getirmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, koridor ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, Karadeniz’de bir güvenlik koridoru açılması konusunu görüşmek üzere Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un 8 Haziran’da Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinden çıkış yapacak tahıl taşıyan gemilerin Karadeniz’den güvenli geçişi için üçüncü bir ülkenin garantörlüğü konusunda Türkiye ve İngiltere ile görüşüldüğünü açıkladı.

Rusça yayın yapan İzvestiya gazetesi ise Moskova, Ankara ve Kiev'in Ukrayna limanlarından tahıl taşıyan gemilerin çıkışı için bir formül üzerinde ön anlaşmaya vardığını yazmıştı.

Ulusal hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, kurulacak tahıl koridorunun Türkiye ticareti açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.

istanbul ankara türkiye rusya Ukrayna erdoğan Putin güvenlik ilk tahıl buğday krizi