Maymun çiçeğinde ABD şüphesi

İstanbul’da maymun çiçeği hastalığından şüphelenilen 4 kişinin testi, negatif çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de maymun çiçeğine rastlanmadığını açıkladı. Belçika’daki bir festivalden tüm Avrupa’ya yayılan hastalığın, ABD tarafından Nijerya’da geliştirildiği iddia edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’da, maymun çiçeği hastası olabileceği şüphesiyle medyada konu edilen 4 kişinin test sonucunun negatif çıktığını açıkladı.

Sultangazi’de eczaneye giden yabancı uyruklu kişiler, ellerindeki yaraları gösterip ilaç istemiş, eczacı yaraların, 'maymun çiçeği hastalığı olabileceğinden şüphelenerek yetkililere haber vermişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şahıslara gerekli testlerin yapıldığını, 4 kişinin de test sonucunun negatif çıktığını duyurdu. Bakan Koca, Türkiye’de, şu ana dek maymun çiçeği tanısı konmuş hasta olmadığının altını çizerek, "-Ya öyleyse- gibi düşüncelerle kaygıya yol açılmamalıdır." uyarısında bulundu.

Belçika’daki bir fetiş festivaliden tüm Avrupa ve ABD’ye yayılan maymun çiçeği hastalığı, bugüne kadar 30 ülkede 550'den fazla kişide görüldü.

Hastalığın, ABD tarafından Nijerya’da kurulan laboratuvarlarda geliştirildiği iddia edildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün Nijerya’daki Amerikan laboratuvarlarını incelemesi istendi.

Rusya’nın Ukrayna operasyonunda, ülkenin farklı kentlerinde ABD’ye ait 30 biyo-askeri tesis ortaya çıkarılmıştı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland da bu laboratuvarların varlığını doğrulamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, biyo-askeri tesislerde incelemelerini sürdürürken, bulunan kanıtlar arasında çiçek hastalığına ilişkin belgeler de yer aldı. Amerikalıların, Ukraynalı uzmanlara “çiçek hastalığı salgınlarında acil müdahale eğitimi” verdikleri belirlendi.

Rus uzmanlar, Pentagon’un çiçek hastalığına ilgisinin tesadüf olmadığına dikkat çekiyor:

- 2003 yılında ABD Savunma Bakanlığı bir çiçek aşısı programı geliştirdi. Buna göre tüm ABD askeri personeli zorunlu aşılamaya tabi. ABD’de diplomatik ve tıbbi personel için de bu aşı zorunlu. Bu durum öyle basit bir durum değil. Bu durum ABD’nin çiçek hastalığını savaşta kullanım için bir araç gördüğünün göstergesi. Çiçek aşısı için geliştirdiği program da kendi askerlerini koruma amaçlı.

Çiçek aşısı ‘maymun çiçeği’ hastalığına karşı da etkili… Ancak uzmanlar, dünyada çiçek hastalığı riskinin kalkması nedeniyle birçok ülkede aşısının bulunmadığının altını çiziyor.

- Bu hastalıkla ilgili en dikkat çeken ülke Nijerya. Nijerya’da ABD tarafından kurulan ve yoğun faaliyet gösteren 4 laboratuvar var. Başka laboratuvarı olup olmadığı şu anda bilinmiyor. Batı medyasına göre, 2021 Münih Güvenlik Konferansı materyallerinde ‘maymun çiçeği’hastalığının neden olduğu salgına karşı koymak için bir senaryo üzerinde çalışılıyordu. Bu garip tesadüf üzerinde düşünmek gerekir. Dünya Sağlık Örgütü, ABD’nin, Abuja, Zaria ve Lagos’taki laboratuvarların faaliyetlerini araştırmalıdır.
istanbul abd türkiye rusya amerika Ukrayna güvenlik haber fahrettin koca nijerya hastalık savunma maymun çiçeği