Konut satışında dijital denetim

Emlak sektörüne gelen dijital denetim etkisini göstermeye başladı. Düzenleme ile birlikte sitelerden günlük silinen sahte ilan sayısı ikiye katlandı. Öte yandan sektör temsilcileri, silinen sahte ilanların denetlenemeyen sosyal medya alanlarına ya da online olmayan platformlara kaymasından endişeli.

Konut satışına gelen dijital denetim etkisini gösterdi. Emlak sitelerinde kaldırılan sahte ilanların sayısı giderek artıyor.

Online emlak platformlarında yer alan gayrimenkul ilanlarına yönelik düzenleme Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile 1 Haziran'da uygulamaya girdi. Yeni düzenleme ile ilan sitelerinde yer alan taşınır ve taşınmazlara ait tüm bilgiler, 1 aylık periyotlarla Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilecek.

Uygulamayla sahte ilan vererek gayrimenkul piyasasında spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engellenmesi, aynı zamanda vergi kaçağının en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Düzenleme piyasada da etkisini hızlı gösterdi. Düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlandığı ilk günde ilan sitelerinde kaldırılan ilan sayısı 2’ye katlandı. Silinen ilanların devamında da artarak sürdüğü belirtiliyor.

Sektör firmaları, silinen ilanların Facebook ve Twitter gibi denetlenemeyen sosyal medya alanlarına ya da online olmayan platformlara kaymasından endişeli.

Dünya Gazetesi'ne konuşan Emlakjet Genel Müdürü Tolga İdikat, Gayrimenkul sektörünün en büyük probleminin verilerin şeffaf olmaması olduğunu dile getirdi. “Konuştuğumuz bazı emlakçılar, ‘O zaman ben de ilan sitelerinde yayınlamam. WhatsApp gruplarında, Facebook, Instagram gibi platformlarda yayınlarım’ diyor. Bu durumda doğru verilere ulaşılamaz." ifadelerini kullandı.

maliye ilk Denetim medya