Dezenformasyon teklifi benimsendi

Meclis Dijital Mecralar Komisyonu’nda, dezenformasyonla mücadele teklifi ele alındı. Komisyonda konuşan gazetecilik meslek örgütleri, düzenlemenin geri çekilmesini isterken internet gazetecileri, teklifi olumlu bulduğunu ifade etti. Ak Parti ise bazı maddelerde değişiklik yapılabileceğini kaydetti.

Dezenformasyonla mücadele teklifi için Meclis’te mesai başladı.

Meclis Dijital Mecralar Komisyonu’nda, dezeformasyonla mücadele teklifi benimsendi. 12 saatten fazla süren görüşmelerde muhalefet milletvekilleri, basına “Sansür” getirilmek istendiğini, seçimlere yönelik bir kanun teklifi olduğu görüşünü savundu. Muhalefet, teklifin geri çekilmesini ya da 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girmesini istedi.

Gazetecilik meslek örgütleri de komisyonda görüşlerini belirtti. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Nuri Kolaylı, 5’inci maddede görüşülen basın kartı hakkının geri alınması konusunun fikir işçileri açısından mağduriyet doğuracağını ifade etti.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Şeyma Paşayiğit, en çok endişelendikleri maddenin 29’uncu madde olduğunu söyledi. "Gazetecilerin araştırdığı, verileri derlediği, taraflarla konuştuğu, alana giderek yaptığı haberler bile gerçek dışı olarak tanımlanıp dava konusu olabiliyor” dedi.

Ulusal Kanal’a konuşan İnternet Gazetecileri Federasyonu ise teklifi olumlu bulduklarını kaydetti. İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Avcı, internet gazeteciliğiyle ilgili taslağı iktidar ve muhalefet vekillerine sunduklarını hatırlattı.

Teklif sahibi Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, 29 ve 30’uncu madde üzerinde değişiklik yapılma konusunun görüşülebileceğini ifade etti. Yayman, dezenformasyon konusunda farklı fikirler olmasına rağmen hukuksal bir çalışmanın yapılması konusunda ortak bir talep olduğunu söyledi.

Kanun teklifi haftaya Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşmeye devam edecek.

türkiye ak parti meclis milletvekili Ulusal Başkan dezenformasyon