Çevre teklifi komisyondan geçti

Çevre kanun teklifi Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyona verilen önergeyle, Türkiye Çevre Ajansı’na mapa ve şamandıra sistemleri "İşlettirme" hakkı tanıyan düzenlemeye ilişkin hüküm tekliften çıkarıldı. Teklif, Genel Kurul’dan geçerse deniz salyasının önlenmesine yönelik çok sayıda yeni yükümlülük de getirilecek.

Çevre teklifi Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda görüşüldü. Teklif, komisyondan geçti.

31 maddelik çevre teklifinin görüşmelerinde Türkiye Çevre Ajansı’na mapa ve şamandıra sistemleri "İşlettirme" hakkı tanıyan düzenlemeye muhalefet tepki gösterdi. Muhalefet milletvekilleri, kıyılarda ajans ile mafyalaşmaya neden olunacağını ifade etti, yerel yönetimlerin devre dışı bırakıldığını öne sürdü.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar da ajansın bakanlığa bağlı olduğunu ve kar amacı gütmeyeceğini söyledi.

Tartışmaların ardından bu konu hakkında verilen önerge kabul edildi. Böylelikle, Türkiye Çevre Ajansı’na mapa ve şamandıra sistemleri "İşlettirme" hakkı tanıyan düzenlemeye ilişkin hüküm tekliften çıkarıldı. Ajans, ihtiyaç halinde bu faaliyetleri özel hukuk tüzel kişiliğini haiz şirketler kurarak yapabilecek.

Teklif, Genel Kurul’da da kabul edilirse deniz salyası sorununun yeniden yaşanmaması için yeni yükümlülük ve yaptırımlar getirilecek. Başta Marmara Denizi olmak üzere, Marmara Havzası'ndaki illere İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurma zorunluluğu uygulanacak. Bu kapsamda tesis kurma yetkisi, belediyelere verilecek.

Belediyeler, yasayla belirlenen süre içerisinde proje hazırlamazsa, bu yetki otomatik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçecek. Bakanlık, bu masrafları ise ilgili belediyenin kaynağından kesecek. Tesis kurmayanlara idari ceza uygulanacak.

Öte yandan teklifle, binalarda “ Bina Kimlik Sertifikası” uygulaması başlayacak. Bu binaların 5 yıllık periyotlarla yapı denetim kuruluşları tarafından teknik yönden denetlenmesine kabul etmeyen yapı sahiplerine yaptırım uygulanacak. Riskli yapı tespitinin engellenmesi durumunda güvenliği sağlamak üzere kolluk kuvvetlerinden destek alınarak tespit yapılacak.

Tarımsal desteklemelerden yararlanmak için başvuruda bulunanlara yönelik de düzenleme gelecek. Bazı gerekçelerle bunlardan yararlanamayanlara, gerçek üretim yaptığının tespiti halinde hak ettikleri destekleme ödemeleri yapılacak.

türkiye meclis Deniz ceza turizm çevre ve şehircilik Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı