6'lı masanın rotası AB oldu

6'lı masa, dördüncü toplantısını Gelecek Partisi'nin ev sahipliğinde yaptı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada Türkiye'nin dış politikasının Avrupa Birliği perspektifine uygun olması gerektiği savunuldu. İç siyaset malzemesi haline getirildiği öne sürülerek olası Suriye harekatına karşı çıkıldı. Türkiye'nin Mavi Vatan'da çıkarlarını savunmak için attığı Amerika karşıtı adımları da "maceracılık" olarak nitelendirildi.

Yuvarlak masa toplandı, 6 siyasi partinin ortak metninde Avrupa Birliği ile uyum vurgusu öne çıktı. Olası Suriye harekatına da iç siyaset bahanesiyle tepki gösterildi.

Millet İttifakı ve bileşenlerinin oluşturduğu 6'lı masa toplantısı Gelecek Partisi'nin ev sahipliğinde düzenlendi.

Toplantının ardından da yazılı açıklama geldi. Açıklamada, Türkiye'nin dış politikasının Avrupa Birliği perspektifine uygun olması gerektiği savunuldu. Yazılı açıklamada, AB perspektifine odaklanarak çok boyutlu dış politikayla Türkiye'nin demokratik dünyanın saygın bir üyesi olması sağlanacağı iddia edildi.

Bildiride iç siyaset malzemesi haline getirildiği öne sürülerek olası Suriye harekatına karşı çıkıldı.

6’LI MASA SINIR ÖTESİ OPERASYONLARA KARŞI

6'lı masa bildirisinde sınır ötesi operasyonlara değilnilirken şu ifadeler kullanıldı:

- Terörle mücadele ve sınır güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınması ülkemizin hakkı, iktidarın ise sorumluluğudur. Ancak milli güvenliği ilgilendiren konular olağanüstü bir sürece girildiği intibaı verilerek önümüzdeki seçim sürecini de etkileyecek şekilde iç siyasette malzeme olarak kullanılmasına karşı ortak bir tavır geliştirme konusunda da kararlıyız.

Bildiride İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği de yer aldı. Altı lider, açıklamada dış politikada Amerika karşıtı adımların maceracılık olacağını işaret etti.

ABD KARŞITI ADIMLARI HEDEF ALDILAR

Türkiye'nin güvenlik taleplerini dile getirmesinin maceracılık olarak değerlendirildiği bildiride şu ifadeler kullanıldı:

- Türkiye’nin terörle mücadele bağlamında ortak tavır ve işbirliği konusundaki haklı talepleri sadece NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya için değil hali hazırda üye olan bütün NATO üyeleri ve esasen bütün BM üyeleri için de geçerlidir. Bir taraftan bu konuda haklı taleplerimiz dile getirilirken diğer taraftan Doğu Akdeniz ve Ege’deki güç dengelerinin aleyhimize değişmesine sebep olacak ve Türkiye’nin çok boyutlu dış politika gerekliliklerine zarar verecek gerilimlerden ve maceracı söylem ve politikalardan uzak kalınmalıdır.

Ortak açıklamada Kanun Hükmünde Kararnameler de gündeme getirildi. 6 partinin açıklamasında, Meclis'in KHK çıkarma yetkisini Bakanlar Kurulu'na verebileceği ifade edildi.

abd türkiye amerika suriye operasyon güvenlik milli isveç Mavi Vatan millet ittifakı avrupa bm nato avrupa birliği ab akdeniz Gelecek Partisi finlandiya 6'lı masa suriye harekatı