Şeker imalatçılarına ithalat yetkisi

Tarım ve Orman Bakanlığı piyasa dengesi sağlamak amacıyla imalatçılara şeker ithalat yetkisi verilmesi için çalışma başlattığını duyurdu. Bu adımın, özelleştirilen şeker fabrikalarının bir sonucu olduğu yorumları yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, şekerli mamul üreten imalatçılara şeker ithalat yetkisi verilmesine yönelik çalışma başlatıldığını açıkladı.

Şekerde son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin oluştuğu belirtilerek, "Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara, şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır." açıklaması yapıldı.

Yapılan açıklamada, Şeker Kanunu kapsamında; yurt içi şeker talebinin karşılanmasının, planlı üretim modeli olan kotalar vasıtasıyla gerçekleştirildiği anımsatıldı. "Pancar şekeri için 2021/2022 pazarlama yılında, ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde 2 milyon 632 bin 500 ton A kotası tahsis edilmiştir. Bu kotaya karşılık pancar şekeri üretimi ise 2 milyon 520 bin ton olarak gerçekleşmiştir." ifadeleri yer aldı.

Piyasalarda bu adımın, özelleştirilen şeker fabrikalarının bir sonucu olduğu yorumları yapıldı. Fabrikalarının özelleştirilmesiyle şeker üretiminde yaşanan düşüş iç tüketimde ihtiyacı karşılamadığı için dışa bağımlılığın da yolunu açtı.

şeker fiyat imalat üretim fabrika Yurt son Tarım