Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan ABD kongresi açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ABD kongresinde “Kıbrıs'ta iki devletli çözümü kabul etmeyiz” sözlerini değerlendirdi. "55 yıldır tüm planları reddedenin kim olduğunu herkes biliyor." dedi. Kongre üyelerinin, Miçotakis'i alkışlamasının önemli olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Bu gelenektir. Gocunacak bir şeyimiz yok. " ifadesini kullandı. Ayrıca "ABD'nin DEAŞ ile mücadele kisvesine inanmıyoruz." açıklamasına da yer verdi.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ABD Kongresi’nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde iki devletli bir çözümün “Kabul edilemez” olduğunu söyledi. Miçotakis, üyeler tarafından ayakta alkışlandı. Buna karşı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD Kongresi'nde konuşan herkes alkışlanıyor. Bu gelenektir. Gocunacak bir şeyimiz yok." ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Miçotakis’in sözlerine ilk yanıt geldi. Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (Antoni Bilinkın) ile yaptığı görüşme sonrası, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na Miçotakis’in sözleri soruldu. Çavuşoğlu, şöyle yanıtladı:
- Yunanistan ve Kıbrıs konusunda tüm dünya biliyor ki, nerede alkışlanırsa alkışlansın, BM de çok iyi biliyor. Bugüne kadar 55 yıldır tüm planları reddedenin kim olduğunu herkes biliyor.
Çavuşoğlu, ABD’nin KKTC politikalarında güttüğü dengeyi kaybettiklerini de söyleyerek şöyle konuştu:
- Blinken'e Yunanistan politikalarında, Kıbrıs politikalarında hep bir denge güdüyorlardı. Kendisine bu dengeyi kaybettiklerini, korumaları gerektiğini söyledim. Koruyacaklarını söyledi.
Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin "Güvenlik endişelerini anlıyoruz ve Türkiye'nin de güvenlik endişeleri karşılanmalı." dedi. Çavuşoğlu şunların altını çizdi:
- İki ülkenin olası NATO üyeliklerine ilişkin bizim de meşru endişelerimiz var. Onlar terör örgütlerini destekliyorlar. Savunma ürünleri ihracatı konusunda da kısıtlamalar var. Biz endişelerimizi açıkladık, iki meslektaşımla da Berlin'de konuştum. Güvenlik endişelerini anlıyoruz ve Türkiye'nin de güvenlik endişeleri karşılanmalı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütü PKK'yı kendilerine daha yakın gördüklerini de belirtti. Çavuşoğlu, ABD’nin PKK ile YPG'ye Suriye'de desteği kesmesi gerektiğini de söyleyerek şu ifadelere yer verdi:
- CAATSA yaptırımları dahil, bunların artık tersine çevrilmesi gerekiyor. Amerika'nın kendisinin de PKK ile YPG'ye Suriye'de desteği kesmesi lazım. DEAŞ ile mücadele kisvesine kimse inanmıyor. Biz de inanmıyoruz, toplum da inanmıyor. Kendileri de biliyorlar zaten. Yani bunların Suriye'yi bölme ajandasına destek verilmemesi gerekiyor.