ABD'nin "Kola" Planı
ABD, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya alınmasında ısrarlı. Hedef, Baltık'ta ve Arktik'te Rusya'yı sıkıştırmak. “Kola Yarımdası”nda Rusya'nın yoğun nükleer silahları, denizaltıları bulunuyor. Yarımada sadece bir karayolu ve bir demiryolu ile Rusya'nın geri kalanına bağlanıyor. Uzmanlara göre ABD'nin amacı da bu ulaşımı kesmek.
Rusya'nın NATO kuşatmasına karşı başlattığı operasyon sonrası İsveç ve Finlandiya'dan NATO adımı geldi. 2 ülkenin NATO'ya girmesi konusunda ABD'nin ısrarcı davranması dikkat çekici.
Rusya ise bu iki ülkenin NATO'ya katılmasının bölgeye daha fazla huzur ve istikrar getirmeyeceğini vurguluyor.
2 ülkenin üyeliği ile 'Kola' planının devreye sokulması gündemde...Rusya'nın kuzeyinde bulunan ve Norveç ile Finlandiya sınırında kalan yarımada “Kola Yarımdası” olarak adlandırılıyor.
Bu bölge dünyanın en yoğun nükleer silah koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Rus caydırıcılığının bir numaralı unsuru olan nükleer denizaltılar, bu yarımadada bulunan Murmansk'taki üslerde konuşlanıyor.
Bu noktada temel sorun, Kola Yarımadası'nın tamamının yalnızca bir karayolu ve bir demiryolu ile Rusya'nın geri kalanına bağlanması. Yaklaşık 700 kilometrelik bu hat, Rusya için stratejik bir boğaz durumunda.
Uzmanlara göre şu anda Rusya ile NATO savaşa girecek olsa, bu hat nispeten güvenli kalabilir çünkü NATO'nun buraya ulaşmasının tek yolu Norveç'teki dar bir geçit. 30 kilomtrelik bu geçitten de saldırı olasılığı oldukça düşük. Fakat Finlandiya'nın NATO'ya katılmasıyla birlikte tehlikenin boyutu katlanıyor.
Çünkü NATO'nun bu boğazı keserek Rusya'yı üslerden uzak tutması için Finlandiya üzerinden göndereceği birkaç sabotaj grubu yeterli. Üstelik hat boyunca uzanan çam ormanları da oldukça iyi kamuflaj sağlıyor.
Diğer yandan Finlandiya ve İsveç'in İttifak'a katılması, Baltık Denizi'ni tam anlamıyla bir NATO gölüne çeviriyor. Rusya'nın günümüzde 4 bölgede ana deniz üssü bulunuyor ve bunlardan en yoğun kullanılanlardan biri Baltık'taki deniz üssü. Saint Petersburg şehrinde yer alan bu üsten demir alan bir savaş gemisi, şu an Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya karasularına uğramadan Danimarka'ya kadar ulaşabiliyor. Fakat Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girişiyle birlikte Rusya için 'temiz' deniz alanı neredeyse kalmayacak.