DEİK Türkiye Çin ilişkilerine dair rapor hazırladı
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türkiye'nin ekonomik fırsatlarına yönelik bir rapor hazırladı. Rapor'da Çin’den Türkiye’ye daha fazla katma değer yaratacak yatırımların çekilmesi için özel teşvikler tasarlanması önerisi çıktı. Türkiye ile Çin Merkez Bankası arasındaki mevcut SWAP anlaşmasının yıl içinde süresinin dolacağına dikkat çeken DEİK, anlaşmanın yenilenmesi önerisinde bulundu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, “ Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi- Covid-19 Salgını Sonrası Dönemde Türkiye İçin Fırsatlar, Riskler ve Öneriler” başlıklı bir rapor hazırladı.
Raporda, Çin’den Türkiye’ye daha fazla katma değer yaratacak yatırımların çekilmesi için özel teşvikler tasarlanması önerisi çıktı. Çin’den Türkiye’ye yatırım akışlarının artırılmasının Türkiye’nin Kuşak ve Yol Girişimi üzerindeki konumunu güçlendireceğine vurgu yapıldı.
Öte yandan Türkiye ile Çin Merkez Bankası arasındaki mevcut SWAP anlaşmasının yıl içinde süresinin dolacağına dikkat çekildi.
Çin’in yurtdışı yatırımlarında ağırlıkta olan ve Türkiye’nin de ekonomik kalkınması açısından önem taşıyan, enerji, telekomünikasyon, makine imalat, otomotiv gibi sektörlerde, Türkiye’de yatırım yapmanın getirileri ve bu anlamda sağlanan avantajlar Çinli firmalara bire bir görüşmeler vasıtasıyla anlatılmalıdır. Türkiye ile Çin merkez bankaları arasındaki mevcut swap anlaşmasının süresi 2022 yılında dolacaktır. Bu anlaşmanın yenilenmesi için girişimlerde bulunulmalıdır.
Raporda milli paralarla ödemeye vurgu da yapıldı. Şirketlerin TL ve Çin'in resmi parası olan Renminbi'yi kullanmaları için teşvik edilmeleri gerektiği belirtildi.
Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin yerel para birimleri ile yapılması için taraflar arasında bir anlaşma imzalanmışsa da bu uygulama sahada tam anlamıyla bir karşılık bulmamıştır ve halen ticaret büyük ölçüde Amerikan doları üzerinden gerçekleşmektedir. Ticareti icra eden şirketlerin lira ve Renminbi’yi tercih etmeleri daha aktif bir şekilde teşvik edilmelidir.