Türkiye veto seçeneğini kullanacak mı?
İsveç ile Finlandiya'nın NATO’ya üyeliğini Türkiye’nin veto edip etmeyeceği tartışılıyor. Konu Türkiye için oldukça kritik. Uzmanlar geçmiş pazarlıklarda Türkiye’nin hep zararlı çıktığını ve Rusya’nın iki ülkenin üyeliği söz konusu olduğunda karşılık vereceğini belirtiyor.
İsveç ile Finlandiya, NATO’ya üye olmak istediklerini resmen açıkladı. Türkiye’nin NATO’da bu üyelikleri veto edip etmeyeceği tartışılıyor. İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütleriyle ilişkisinin pazarlık kozu haline getirmesi gerektiği yönünde görüşler bulunuyor. Emekli Kurmay Albay İhsan Sefa konuyla ilgili şunları söyledi:
- Türkiye’nin iki temel beklentisi var bunlardan birincisi özellikle İsveç'in terör örgütleriyle olan ilişkisini bir noktada kesmesi. İkincisi ise Türkiye'ye savunma sanayisinde uygulanan yaptırımların kaldırılması noktasındaki durum. Bu iki durumun bir pazarlık unsuru olduğundan şu anda bahsedebiliriz.
Uzmanlar, pazarlık yapmanın Türkiye’yi zararlı çıkaracağını belirtiyor. Emekli Kurbay Albay İhsan Sefa, Kıbrıs Barış Harekatı sonrası NATO’dan çekilen Yunanistan’ı veto eden Türkiye’nin 12 Eylül darbesinin ardından veto kararını geri çekmesini hatırlattı. Sefa, şöyle konuştu:
- Türkiye, bugüne kadar hiç veto hakkını kullandı mı? Kullandırıltmadı. Bir şekilde Türkiye yönlendirildi ve ikna edildi. 1980’de Rogers geldi söz verdi. Siz Yunanistan'ın NATO'ya dönmesine söz verin biz sorunları çözeceğiz. Silahsız olması gereken adalardaki silahları kaldıracağız. O sözlerin hepsi havada kaldı.
Türkiye’nin iki ülkenin üyeliğini veto etme olasılığı da gündemde. Ulusal Kanal’a konuşan ANKASAM Dış Politika Uzmanı Dr. Doğacan Başaran, “Türkiye bugün aslında İsveç üzerinden Finlandiya ve tüm Batıya bir mesaj veriyor.” diyerek şunları söyledi:
- Özellikle İsveç’in terör örgütleriyle arasına mesafe koyma noktasında Türkiye’ye uygulanan yaptırımların kaldırılması noktasında adımlar atması gerekmekte. Aksi takdirde Türkiye veto etme eyleminde bulunabilir. Bir ayrıştırma da yapılabilir. Türkiye İsveç’i veto edip Finlandiya’yı da onaylayabilir.
Finlandiya ve İsveç’in üye olmasının ardından Baltık’ta güçlü bir donanması olan Rusya’nın ne yapacağı da tartışılıyor. İhsan Sefa, "Rusya’nın sıcak denizlere çıkmasının önüne geçiyor. Rusya buna mutlaka karşılık verecektir. Önce Finlandiya’nın doğalgazını keser. Finlandiya’nın doğalgazının yüzde 94’ünü Rusya’dan alıyor. İkincisi orada bir Rusya’nın bir vilayeti var. Kaningrad diye bir vilayeti var. Bu vilayet Rusya’dan ayrı bir yer gibi duruyor. Rusya ne yapacak. Buraya nükleer başlıklı kısa menzilli füze yerleştirecek." ifadelerini kullandı.