''Yaptırımlara rağmen Rusya ekonomisi yeniden ayakta"
İngiltere merkezli The Economist dergisinde Rusya ekonomisi ile ilgili dikkat çeken bir makale yayımlandı. Rusya ekonomisinin yeniden ayağa kalktığının vurgulandığı makalede, Rubledeki değer artışının, Ukrayna'ya başlatılan operasyondan önceki seviyenin üzerine çıktığı kaydedildi. Çöküş tahminlerine meydan okuyan Rusya'nın son verilerin de meydan okuma görüşünü desteklediği belirtildi.
The Economist, Rusya ekonomisi'nin yeniden ayağa kalktığını kanıtlayan analiz yayımladı.
Batılı ülkelerin benzeri görülmemiş yaptırımlarına rağmen, Rus ekonomisinin çöküş tahminlerine meydan okuduğuna işaret eden makalede, " Son veriler bu görüşü daha da destekliyor" ifadeleri yer aldı.
Analizde yayımlanan tabloda; Rubledeki değer artışının, Ukrayna'ya başlatılan operasyondan önceki seviyenin üzerine çıktığı kaydedildi.
Makalede, genel enerji tüketiminde yalnızca bir azalma olduğu belirtildi. Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın harcama takibine göre, Rusların, mart ayındaki durgunluğun ardından, kafe, bar ve restoranlarda oldukça rahat harcama yaptığı yazıldı. Merkez Bankası'nın 29 Nisan'da politika faizi oranını yüzde 17'den 14'e indirmesi, şubat ayında başlayan finansal paniğin bir miktar hafiflediğinin işareti olduğu belirtildi.
Ayrıca makalede, ekonomideki direncin en büyük nedeni olarak fosil yakıtlara işaret edildi. Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi'ne göre; Rusya'nın Ukrayna operasyonundan bu yana, gemiyle sevkiyatlar ve boru hatları yoluyla en az 65 milyar dolar değerinde fosil yakıt ihraç ettiğine dikkat çekildi.
The Economist, hükümetin hidrokarbonlardan elde ettiği gelirin 2022'nin ilk çeyreğinde yıllık yüzde 80'den fazla arttığını aktardı. Avrupa Komisyonu'nun yıl sonuna kadar Rus petrol ithalatını tamamen yasaklanmasının önerildiği hatırlatıldı: "O zamana dek Rus ekonomisinin alıp başını gitmesini bekleyin." ifadeleri yer aldı.
Öte yandan Almanya'da Sol Parti, Rusya'dan petrol ithalat yasağına karşı çıktı. Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Amira Mohammed Ali, Söz konusu adımın Alman ekonomisi için 'muazzam bir risk' barındığını vurguladı.
Ülkede kullanılan doğal gazın yüzde 80'ini Rusya'dan temin eden Estonya ise, vatandaşlara 'uzun süreli kesintilere' hazırlıklı olmaya çağrısı yaptı. Estonya Ekonomi ve Altyapı Bakanı Taavi Aas yaptığı açıkamada, "Rus arzının artık söz konusu olmadığı bir durumda, gaz arzında uzun vadeli kesintilere de hazırlıklı olmalıyız" dedi.