ABD'li profesörden Rusya itirafı

ABD’nin askeri üslerinde eğitim veren Prof. Dr. Matthew Crosston, Rusya’nın Ukrayna harekatını değerlendirdi. ABD’nin çatışmayı zorlayan taraf olduğunu dikkat çeken Crosston, "İstanbul masasını ABD dağıtmış olabilir" dedi. ABD'li uzmanların da Ukrayna'da Rusya'ya karşı sahada olduğunu belirtti.

ABD’nin askeri üslerinde eğitim veren Prof. Dr. Matthew Crosston, Rusya’nın Ukrayna harekatını değerlendirdi. ABD’nin çatışmayı zorlayan taraf olduğunu dikkat çeken Crosston, " İstanbul masasını ABD dağıtmış olabilir" dedi. ABD'li uzmanların da Ukrayna'da Rusya'ya karşı sahada olduğunu belirtti.

ABD’nin askeri üslerinde eğitim veren Prof. Dr. Matthew Crosston, Rusya’nın Ukrayna harekatıyla ilgili konuştu. "ABD çatışmayı zorluyor" dedi.

ABD’nin ve NATO’nun Rusya ile çatışmayı bilinçli olarak seçtiğini söyleyen Crosston, bunun çok vahim bir hata olduğunu ifade etti. Aydınlık Gazetesi'ne konuşan Crosston, Batı'nın Rus Lider Putin’den intikam istediğini belirtti.

"BATI, PUTİN’DEN İNTİKAM İSTİYOR"

Prof. Dr. Matthew Crosston:

- ABD'de son 20 yıldır Putin'in bir şekilde bizden daha akıllı olduğuna dair artan bir algı var. Stratejileri sürekli bizi aşıyor, zekâsı sürekli bizi alt ediyor. Durum ne olursa olsun, her zaman üstün çıkan taraf Putin oluyor. Estonya, Abhazya, Gürcistan, Kırım, Suriye, ABD'deki 2016 başkanlık seçimleri, 20 yılda pek çok Avrupa parlamentosu seçimleri. Hepsi bunun kanıtı. Amerika’daki popüler algı, Putin'in her zaman tam teşekküllü bir Rus zaferi kazanmasa bile bir şekilde zirveye çıkacağı yönündeydi.

Crosston, ABD’nin Ukrayna'yı ölümcül silahlarla beslediğini vurguladı. ABD'li zumanların sahada olduğunu söyledi.


- Şimdi Ukrayna 2.0 ile karşı karşıyayız. Yani Rusya-Ukrayna çatışmasının bir tekrarı. ABD bunu birdenbire eşsiz bir fırsat olarak gördü. Operasyon Putin’in hayal ettiği gibi gitmiyordu. Ukrayna halkı Rus ordusunu kollarını açarak, beyaz bayraklar ve güllerle karşılamadı. Sanırım ABD bunu “Sonunda! İşte aradığımız fırsat. Bizi utandırdığı, bizden üstün göründüğü ve bizi küçük gösterdiği her şeyin intikamını alabiliriz. Öyleyse, mümkün olduğu kadar çok silah gönderelim.” diyerek karşıladı. Ukrayna'yı sayısız ölümcül silah sistemiyle besledik ve Ukrayna kuvvetlerini bu sistemlerle eğitmeye yardımcı olan uzmanlarımız şu anda sahada.

Rusya’nın stratejik önceliğinin insani zararın düşük tutulması olduğunu ifade eden Crosston, Türkiye'nin gelişmeleri objektif olarak takip ettiğini kaydetti.


- Batı'nın Ukrayna anlatısı, insanları Putin'in Hitler'in modern bir reenkarnasyonu olduğuna inandırmaya odaklanmış durumda. Ancak çok şaşırtıcı bulduğum bir olgu var: Kiev, hiç dokunulmamış şekilde yerinde duruyor. Özel askeri operasyon başladığında hiç kimsenin adını dahi bilmediği Mariupol çatışmanın merkezi haline geldi. Ancak Kiev'de tamamen beceriksiz olduğu söylenen Rus ordusu, Mariupol’u neredeyse tamamen yerle bir etti. Bir yerde tamamen beceriksiz bir ordu, 800 kilometre ötede ise aynı ordu bir süper kahraman. Buna inanmamız mı bekleniyor? Aynı alanda faaliyet gösteren aynı ordu bu!

Prof. Dr. Matthew Crosston, Batı'nın Rusya'yı dinlemediğine de dikkat çekti.

"SORUNUN KÖKENİ, RUSYA’YI DİNLEMEYİ REDDETMEMİZ"

- Bu ikilemde Batı'da, Amerika'da tartışmadığımız bir sürü incelik ve nüans var. Biz gözümüzü kapayıp Rusya'nın NATO'nun kapısının önünde olmasından endişe duymasını reddediyoruz. "Kimsenin endişelenmesine gerek yok, NATO dost canlısı, sevimli. Rusya'nın endişelerinin ne olabileceğine bakmayacağım.” gibi bir tavır takınıyoruz. En başından beri tüm bu olan bitenin kökenindeki neden tam olarak buydu.

Crosston, "Rusya’nın NATO uyarısını ciddiye almalıydık" dedi. İstanbul masasını da ABD'nin dağıtmış olabileceğini söyledi.


- Rusya’nın protestosu samimi. Çünkü Rusya, Ukrayna'yı diğer ülkelerden farklı görüyor. Polonya da Rusya'nın hemen yanında ve NATO’ya üye oldu. Ama Rusya Polonya'yı işgal etmedi ya da durdurmaya da çalışmadı. Zaten genişlemeyeceğiz dediğiniz halde genişlemişsiniz. Bu kendi başına kötü, aldatıcı bir davranış. Eski düşmanınız ise “Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya gibi bireysel savaşlara girmeyeceğiz. Ama sakın Ukrayna'ya ayak basmaya cüret etme.” diyor. Bunu ciddiye almamız gerekiyordu.
istanbul abd türkiye rusya amerika Ukrayna suriye avrupa oldu batı son intikam