Çiğ süt fiyatına yüzde 30 zam

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatlarını 5.7 liradan 7.5 liraya çıkardı. Belirlenen yeni fiyat 15 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak. Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, “Bu zamla birlikte sütün raf fiyatı yüzde 50 artacak.” dedi. Türkman tüketicinin süt ve süt ürünlerine ucuz bir şekilde ulaşabilmesi için milli üretim yapılarak girdilerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Yem fiyatlarındaki artış çiğ süte yansıdı. Bu artışın raflara da yansıması bekleniyor.

Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün litre fiyatını yüzde 30 artırarak, 5.7 liradan 7.5 liraya çıkardı. Litre başına verilen 1 lira destek ise 20 kuruşa düşürüldü. Belirlenen yeni fiyat 15 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak.

Türkiye Süt paritesine göre üretici 1 litre süt satarak, 1.3 kg yem alabilmeli. Ancak artan yem fiyatlarından dolayı, Ulusal Süt Konseyi zam kararı almak zorunda kaldı.

Çiğ süte yapılan yüzde 30'luk zammın raflara yüzde 50 civarında yansıyacağı öngörülüyor.

Türkiye hayvan yeminde büyük oranda dışa bağımlı. Bu sebeple önümüzdeki günlerde ithalat fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yem fiyatları artarsa, süt fiyatı da yükselecek.

Tarımda girdi fiyatlarının artışı üretimin azalmasına neden oluyor ve hububat ürünlerinde her geçen yıl dışa olan bağımlılığımız artıyor. Bu durum da hayvancılık sektörünü olumsuz etkiliyor. Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman çözümün, girdilerin düşürülmesi olduğunu belirtti.

Son yıllarda da artan girdi maliyetlerinden dolayı damızlık inekler ve süt inekleri kesilmeye başladı. Türkman, küçük aile işletmelerinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Üretici artan yem fiyatlarından dolayı ineklerini yeterince besleyemeyince süt verimi az oluyor. Bu durum da fiyatlara yansıyor.

Üreticiler, kredi alımları ve ödemeleri noktasında da devleti arkasında görmek istiyor.

türkiye ekonomi zam üretici destek Ulusal ithalat son süt Mayıs