Fransız gazeteden dolar çöküyor çıkışı
Fransız Le Figaro gazetesi, dolar hegemonyasının çöküşüne dair bir makale yayımladı. Makalede Rusya'nın ukrayna operasyonu ile dolar saltanatının sonu geleceği yazıldı. Yazıda Harvard’da ekonomi profesörlüğü yapan eski IMF baş analisti Kenneth Rogof'n dolar saltanatının çöküşü ile ilgili görüşüne yer verildi.
Dolar hegemonyasının çöküşü Fransız Le Figaro gazetesine de konu oldu. Fransa’nın en etkili gazetelerinden Le Figaro’da, Rusyanın Ukrayna operasyonu nedeniyle dolar saltanatının sonu geleceği yazıldı.
Gazetenin 3 Mayıs tarihli sayısı, “Ukrayna’daki savaş doların sınırsız hegemonyasının altını oyabilir mi?” başlığını taşıyor.
Yazıda, Washington’ın Batılı ortaklarıyla 300 milyar dolara yakın Rus rezervini dondurarak doları kitle silahı olarak kullandığı ifade ediliyor. Parasal silahın bu şekilde kullanımı, Rusya Duması Başkanı Volodin’in dediği gibi, rezerv parasını ABD’de tutanların “Yarın benim paramı da çalmayacakları ne malum?” diye düşünmesine neden oluyor" tespitine yer verildi.
Birleşmiş Milletler’de yapılan oylamada Çin dahil 24 ülkenin hayır oyu vermesi, 58 ülkenin çekimser kalmasının da Volodin’in sözlerini doğruladığı kaydedildi.
Fransız Le Figaro Gazetesi'nde 1945’ten beri ABD’nin dünya ekonomisinde sahip olduğu payın yarısını; Avrupa, Japonya ve Çin’e kaptırdığı öne çıktı.
Fransız gazetedeki yazıda üç FED ekonomistinin doların egemenliğini sarsacak üç senaryo saptadığı aktarılıyor. Birincisi, Avrupa entegrasyonunun artmasıyla avronun rolünün de genişlemesi. İkincisi, devasa ekonomik gücü olan Çin’in şu ana kadar uluslararası kullanımı sınırlı olan para biriminin daha geniş kullanım kazanması. Üçüncüsü ise mevcut ödeme yöntemlerinin dijital para gibi yöntemlerle kökten değişmesi.
ABD ile Çin arasındaki yeni soğuk savaşın da bu dijital para üzerinden yürüdüğü belirtilirken, Çin’in bu alanda çok ciddi atılımlar yaparak avantaj elde ettiği kaydediliyor.
Gazete'de "Çok kutuplu bir uluslararası parasal ve finansal sisteme doğru mu ilerliyoruz?” sorusuna da eski IMF baş analisti Kenneth Rogoff yanıt verdi. Rogoff “Bu elbette ışık hızında gerçekleşmeyecektir. Ancak eskiden 50 senede yaşanacak sürecin şimdi 20 senede yaşanabileceğini söylemek yanlış olmaz.” ifadelerini kullandı.