Rusya'dan AB'ye yaptırım yanıtı

Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketini açıklamasının ardından Rus milletvekili Vladimir Dzhabarov'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Dzhabarov, Avrupa Birliği’nin Rus petrolünü 3. ülkeler aracılığıyla alacağını söyledi.

Avrupa Birliği, Rusya'ya karşı petrol ambargosunu da öngören 6. yaptırım paketini açıklamıştı. Ab Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, Rusya'dan ham petrol tedarikini 6 ay içinde, rafine ürün tedarikini de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırmayı hedeflediklerini belitmişti.

Rus milletvekili Vladimir Dzhabarov ise, Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne olan bağımlılığına dikkati çekti. Avrupa Birliği’nin Rus petrolünü üçüncü ülkeler üzerinden daha da pahalıya alacağını söyledi ve şunları aktardı:

- Rus petrolünü 3. ülkeler üzerinden alacak. Bizden petrol almayacaklarını söylüyorlar. Olur, almayın, zorlayan yok. Ancak üçüncü ülkeler aracılığıyla almaya devam edeceksiniz. Bizim petrolümüz aynı kalacak ancak size daha pahalıya gelecek

AB’nin yaptırım paketinde Rusya'nın en büyük bankası Sberbank ile 2 Rus bankasının SWIFT'ten çıkarılması teklifi de yer alıyor.

rusya Ukrayna avrupa avrupa birliği petrol yaptırım enerji