''Üretici bir kilo süt satarak bir kilo yem alamıyor''
Tükiye süt ve besi hayvancılığı sektörü zor bir dönemden geçiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, acil olarak hayvancılığı kalkındırma paketi açıklanması gerektiğini açıkladı. Hükümete seslenen TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının 5 buçuk kata çıktığını söyledi. Bayraktar, tarımsal girdi fiyatlarının yüksekliğine de dikkat çekti.
Süt ve besi hayvancılığı yapan üreticiler hayvanlarını kesmek durumunda kalıyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada “Süt ve besi hayvancılığımız zor bir süreçten geçmektedir” dedi. Bayraktar, hükümete seslenerek en kısa zamanda bir atılım beklediklerini dile getirdi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
- Süt yem paritesi birin altında, 0,87’dir. Üretici bir kilo süt satarak bir kilo yem alamıyor. Ulusal Süt Konseyi, süt fiyatlarını açıklamakta geç kalıyor. Konsey, daha fazla hayvan kesimine müsaade etmemeli, süt fiyatlarını bir an önce açıklamalıdır.
- Acil olarak hayvancılığımızı kalkındırma paketi açıklanmalıdır. Ülkesel düzeyde üreticilerimize umut aşılayarak, önlerini görmelerine imkan sağlayacak milli bir atılım hamlesine ihtiyaç vardır. Bu ülke insanını dışarıdan hayvan ve ürünlerini ithal ederek beslememiz mümkün değildir.
Sadece süt ve besi hayvancılığı değil, gıda ürünlerinin fiyatlarında da sıkıntılar yaşanıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Başkanı Bayraktar, nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının 5 buçuk kat olduğunu açıkladı:
- Elmadaki fiyat farkını yüzde 404,1 ile salatalık, yüzde 278,4 ile kabak, yüzde 272,9 ile karnabahar, yüzde 265,3 ile pırasa, yüzde 251,6 ile yeşil mercimek, yüzde 241 ile patlıcan ve yüzde 240,3 ile nohut takip etti. Nisan ayında markette 40 ürünün 22’sinde fiyat artışı, 16’sında fiyat azalışı görülürken sadece 2 üründe fiyat değişimi olmadı.
Tüketici gıda fiyatlarından, üretici ise tarımsal girdi fiyatlarından muzdarip. Bayraktar, Nisan ayında Mart ayına göre küçük bir oranda düşüş gösterse de gübre fiyatlarının hala çok yüksek olduğunu söyledi:
- Geçen yılın Nisan ayına göre ise son bir yılda, üre gübresi yüzde 293, amonyum sülfat gübresi yüzde 267, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 245, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 214,5 ve DAP gübresi yüzde 204,9 oranında arttı
Şemsi Bayraktar, çiftçilere gelir garantisi verilmesi gerektiğini de kaydetti:
- Türkiye’de giderini hesaplayan, ancak ne kadar kazanacağını bilmeyen tek meslek çiftçiliktir. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Türkiye’de dağ taş ekilsin isteniyorsa üreticiye gelir garantisi verilmelidir. Bu sağlandığında ülkede bir karış arazi boş kalmaz