25 Nisan Dünya DNA Günü

İnsan Genom Projesi'nin tamamlanış tarihi olan 25 Nisan tüm dünyada DNA Günü olarak biliniyor. Tüm canlılarda büyüme, gelişme, çoğalma ve yaşlanmanın temelinde genetik yapı olan ve kısa adıyla DNA olarak bilinen kalıtsal yapı var. Uzmanlar, özellikle çocuklarda genetik tarama yapılmasının gelecekleri açısından önemini vurguluyor.

1953’te DNA çift sarmal yapısının yayınlanması ve 2003’te İnsan Genom Projesi’nin açıklanması ile genetik şifremizi her geçen gün daha çok keşfediyoruz. İnsan Genom Projesi'nin tamamlanış tarihi olan 25 Nisan tüm dünyada DNA Günü olarak biliniyor.

DNA, bizden önceki kuşaklardan aldığımız özellikleri, bizden sonraki nesillere aktarmamızı sağlıyor. İnsan Genom Projesi’nden sonra çalışmalar hızlandı, testlerde de bir o kadar hızlı yol alındı.

Çocuk, Kan ve Genetik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, DNA şifreleri üzerinden yapılan genom analizlerinin kalıtsal hastalıkların tanımlanmasında kilit rol oynadığını söyledi. Böylece şu anda tedavi zorluğu yaşanan genetik hastalıkların önlenmesi sağlanıyor.

Prof. Dr. Duran Canatan, gebelik evresinde tanı konulabildiğini söyledi.

Prof. Dr. Canatan, bu taramaların insanlığın mücadele ettiği birçok genetik hastalığın da önüne geçilmesinin bilimsel zeminini oluşturduğuna dikkat çekti.

Tüm bu genetik hastalıklarının yanı sıra beslenme ve cilt genetiği alanında da gelişmeler kaydediliyor. Tıp dünyası bu bilimle ileriye dönük önemli adımlar atacak. Prof. Dr. Canatan, gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesi için genetik taramanın önemine işaret etti.

Gelecek DNA Genom Projesi Tıp dünyası