Le Pen ve Macron karşı karşıya geldi

Fransa'da 24 Nisan'da yapılacak seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı adayları televizyon düellosunda karşı karşıya geldi. Avrasya’nın adayı Marine Le Pen ile Atlantik'in adayı Emanule Macron iç ve dış politikada yapacaklarını anlattı. 2 saat 45 dakika süren düelloda LE Pen kendinden emin tavırlar sergilerken Macron ise hırçın ve saldırgan bir görüntü verdi.

Fransa’da ikinci tur seçimlerine günler kala Cumhurbaşkanı adayları Marine Le Pen ve Emanule Macron televiziyon ekranlarında karşı karşıya geldi.

Dünya dengelerini değitirebilecek Fransa seçimler öncesi Le Pen ve Macron Fransa halkına vaatlerini ve ekonomik problemlere karşı çözümlerini anlattı.

Le Pen, geleceğinden endişe duyan Fransız halkı için “Alım gücü, eğitim, bilgi, sağlık alanında” yenilikler yapacağını belirtti. Öte yandan işçi sınıfından yana tutum aldığını, “sosyal merdivenden yanayım” sözleri ile açıkladı.

Macron ise Fransa’nın sorunlarına ilişkin; “Fransa çevre sorunlarıyla ilgilenirse daha güçlü olacaktır. Biz Avrupa'yı daha da güçlendireceğiz” dedi. Bu sözler Macron’un, Fransız halkından yana değil Avrupa Birliği’den yana bir tutum sergileyeceği olarak değerlendirildi.

Macron’un Fransız halkının alım gücünü düşürdüğünü söyleyen Le Pen, “Fransız halkının yüzde 80'i, geçen 5 yılda alım gücünü kaybettiklerini düşünüyor.” dedi

Seçildikten sorna önceliğini: "Enerjide KDV'yi kalıcı olarak kaldıracağım. 30 yaş altı insanlar için de gelir vergisi olmayacak." sözleri ile açıklayan Le Pen ayrıca, Macron'u emekli maaşı seviyelerinin gerçek anlamda düşürmekle suçladı.

Le Pen fiyat artışlarının sebebi olarak AB politikalarını gösterirken, çözümü ise “AB'nin elektrik piyasasından çıkmak istiyorum” sözleri ile açıkladı.

Macron ise Le Pen’in AB enerji piyasasından çekilme vaadini olağanüstü bir hata olduğunu savundu.

Dikkat çeken noktalardan biri de Le Pen’in Fransa’nın kendi yatırımlarına odaklanma vurgusuydu. Le Pen, Macron’la birlikte Fransa’nın üretiminin düştüğünü ve dışa bağlı hale geldiğini söyledi:

"Enerji fiyatlarının Fransa'nın kendi yatırımları sonucunda belirlenmesini istiyorum. Eğer eskiden olduğu gibi fiyatlar düzenlenseydi enerji fiyatlarındaki dalgalanmalardan çok daha az etkilenirdik. Yani sorun fiyatların, burada Fransa'da, kendi üretimimize -ki çok düşmüş durumda- bağlı olmak yerine, AB düzeyinde belirlenmesinden kaynaklanıyor."

Fransa'nın mevcut AB'de, ülke çıkarlarını savunmakta başarısız olduğunu dile getiren Le Pen, kendisinin "Fransız üreticilere ve çiftçilere zarar veren" ticaret anlaşmalarını terk edeceğini söyledi. 100 temel ihtiyaç ürününde KDV'yi 0'a indirmeyi vaat etti.

Enerji fiyatlarını nasıl aşağı çekecekleri konusunda anlaşamayan iki adayın tartışması daha da hararetlendi. Macron, rakibinin önerilerinin uygulanamaz olduğunu öne sürdü, Le Pen ise Macron'a, "Fransızlara paralarını geri vermek istiyorum" yanıtı verdi.

Gecenin ikinci büyük tartışma başlığı Rusya- Ukrayna savaşı oldu. Rusya'nın "ölümcül bir yola girdiğini" söyleyen Macron, Fransa ve Avrupa'nın rolünün Ukrayna'ya askeri teçhizat sağlamak ve sığınmacıları sahiplenmek olduğunu söyledi.

Le Pen ise “Ukrayna’ya silah vermek Fransa’yı da savaşın ortağı yapar” diyerek Rus doğalgazına uygulanan yaptırımı eleştirdi. Bu kararın Rusya’ya değil Fransız halkına zarar verdiğini belirtti.

İç politika da en çok tartışılan başlıklardan biri oldu. Ulusal Birlik PArtisi Lideri Marine Le Pen, Fransa'da yaşanan İslam'a karşı olmadığını ve mücadelesini radikal İslamcılığa karşı yürüttüğünü dile getirdi. Aynı zamanda "yoğun ve anarşik göç sorununun çözülmesi" gerektiğini savunan Le Pen, bu konunun yapılacak bir referandumla halka sorulmasından yana olduğunu aktardı.

Marine Le Pen'in büyük politikalarından bir diğeri de "demokratik yenilenme" olarak nitelediği Anayasa değişikliği. Macron'u beş yıllık görev süresinin ardından ülkeyi bölmekle suçlayan Le Pen, "Fransa'yı yeniden inşa etmemiz ve insanları bir araya getirmemiz gerekiyor" dedi.

2 saat 45 dakika süren düelloda Le Pen kendindem emin ve soğukkanlı bir lider imajı verirken Macron'un ise agresif ve saldırgan bir profil çizdi.

İkinci tura kalan adaylarının münazarası, neredeyse 50 yıldır Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en önemli olaylarından biri. Ülkede kamuoyu anket sonuçları iki adayı birbirine yakın gösterdiği zamanlarda, sonuçlarda belirleyici olan Televizyon düelloları oldu.

rusya Ukrayna fransa seçim avrupa oldu Macron Ulusal rus Avrasya enerji politika Le Pen