"Çocuk ve ergenler için büyük tehlike" | Özlem Konur Usta değerlendirdi

Aydınlık Gazetesi Haber Müdürü Özlem Konur Usta, çocuk ve ergenlerin yalnız görsel medya üzerinden değil, müzik platformlarından da olumsuz etkilendiğini belirtti. Özlem Konur Usta, suçun sadece çocuk ve ailede olmadığını sistemin bütününde bir problem olduğunu söyledi.

Seda Anık'ın sunduğu Ulusal Özel programına konuk Özlen Konur Usta salgın döneminde dijital platformların etkinlik süresinin arttığını ve ekranların artık çocuklar için normal bir hale geldiğini vurguladı. Aydınlık Gazetesi Haber Müdürü, popüler bir müzik platformunda rapçi Uzi ve Çakal'ın şarkılarının çok dinlendiğini ve sözlerinin şiddeti normalleştirdiğini söyledi.

Özlem Konur Usta "Çok fazla müzik dinlediğimiz platformlar var. Bunlara baktığımız zaman da o müziklerde de şiddeti görüyoruz. Sadece küçük yaştaki çocuklar için değil, ergen yaşta ki, lise çağında ki çocuklar için büyük bir tehlike var." dedi.

Uzi ve Çakal'ın şarkılarının sözleri şiddet ve ahlaksızlığı normalleştirdiğini söyleyen Özlem Konur Usta bu şarkıların çok dinlendiği aktardı ve ekledi:

Sık kullanılan bir müzik platformunda 2022’nin en sık dinlene müziklerine baktım. En çok dinlenen müzikler listesinde ikinci sıradaki şarkının sözleri “ölüm 15 adımlık uzakta, silahını ……. çocuklara çevir.” diyor. Silah çok normal bir şeymiş gibi defalarca şarkıda geçiyor. Devamında “Umut değil bana silah verin, gözüm kara” diyor. Bu bir vatan savaşı değil. Umutları sönmüş bir aşkın şarkısı ama onu da silahla ifade ediyor. Bu şarkı 102 milyon 883 bin kez dinlenmiş. Ergen yaşta ki bir çocuk bunu defalarca dinliyor. Üçüncü sırada ki de çok farklı değil, orada da bireycilik ve tüketim budalalığını görüyoruz. Şarkıda “Her güne yeni bir kız ve farklı bir pantolon” bireycilik artık ahlaksızlık boyutuna ulaşmış. Pantolonu geçtim, aşkı ve sevgiyi tüketmeye varan bir bireycilik. Sadece diziler değil, müzik platformlarında da bunu görüyoruz. Şiddet normalleştiriliyor sonuç olarak. Sadece kültürel olarak değil eğitimsel bir sorunda var.
çakal Dijitalleşme ergenlik