Suriyeli muhalif Tarık Sülo Cevizci açıkladı: "Şam yönetimi ile muhalefetin ortak düşmanları var"

Suriyeli muhalif ve Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Tarık Sülo Cevizci Ulusal Kanal'da İlker Yücel'in sorularını yanıtladı. Cevizci, Suriye'de normalleşme adımlarının hızla atılması gerektiğini belirterek, "Şam Yönetimi ile muhaliflerin ortak düşmanları var" dedi.

Suriye muhalefetinin önde gelen isimlerinden Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Tarık Sülo Cevizci, Suriye'deki gelişmelerle ilgili Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel'in sorularını yanıtladı. Cevizci, Şam Yönetimi ile muhaliflerin ortak düşmanlarının PKK, IŞİD, emperyal güçler olduğunu belirtti. Cevizci, "2011 sonrası yaşadığımız acı gerçek ortada, birbirimize güvenmek zorundayız" dedi.

İlker Yücel'in, "Birleşmiş Milletler ya da başka kuvvet demiyorsunuz, Türkiye mi bu silahları susturacak kuvvet?" sorusuna Cevizci, "Her iki tarafın da güvenebileceği yegane güç Türkiye" şeklinde yanıt verdi. Cevizci, Irak'ta yaşanan referandumla bölünme girişimini hatırlatarak, "Türkiye, İran ve Bağdat hükümeti o projeyi, İsrail ve Amerika'nın desteğine rağmen bertaraf ettiler. Bunun bir benzerini Türkiye, Şam ve İran, tabi Rusya'da bunun içinde olarak, devreye soktuklarında sahada bir çok denge değişir" ifadesini kullandı.

Cevizci, bölgedeki Amerikan varlığına ilişkin de, "Suriye muhalefetinin en büyük hatası dış güçlerin Suriye'ye girmesi konusudur" dedi. Muhalifler arasında dış güçlerin müdahalesini isteyenlerin olduğunu da belirten Cevizci, "Amerika bölgede PKK'yı müttefik kabul ediyor. PKK bizim terör örgütü olarak kabul ettiğimiz bir kuvvet. Rusya'nın sahada müttefik kabul ettiği kuvvet Esad rejimi. Biz Esad rejimiyle çözümü, daha doğrusu Rusya ile çözüme daha yakınız" dedi.

Cevizci, federasyonun çözüm olamayacağını belirterek, "Bizim gibi coğrafyalarda federasyon bölünmeye sebep veriri. Bizim için en iyi yönetim şekli merkezi yönetimdir. Onun dışındaki federatif yapı Suriye'de etnik çatışmaları körükler ve dış müdahaleye açık hale getirir" dedi.

Ulusal Özel ulusal kanal ilker yücel tarık sulo cevizci suriye beşar esad