Tarihe ışık tutmuş ama tarihten yok olmuş 10 medeniyet!
Tarihe ışık tutmuş ama tarihten yok olmuş 10 medeniyeti, sizin için araştırdık. Bu medeniyetlerin takvimleri veya rivayetleri şu zamanda bile zaman zaman gündem olup tarihi şekillendirmiş olsa da tarihte yok olmaya mahkum oldular. Tarihe ışık tutmuş ama tarihten yok olmuş 10 medeniyet...
10. CLOVİS
M.Ö. 11500 yıllarında Kuzey Amerika'da yaşamış bu medeniyetin kültürü hakkında pek bir şey bilmiyoruz, bu tarih öncesi Kızılderili kültürünün Kuzey Amerika'da var olduğuna inanılıyor. Adını New Mexico'daki Clovis kasabası yakınlarında bulunan bir arkeolojik alan olan Clovis bölgesinden alıyor. 1920'lerde bu bölgede bulunan eserler taş bıçaklardan ve kemiklerden oluşuyor.
Bu insanların son buzul çağının sonuna doğru Sibirya'dan Bering Boğazı'nı geçerek Alaska'ya geldiklerine inanılıyor. Bunun Kuzey Amerika'daki ilk kültür olup olmadığını kimse bilmiyor. Clovis kültürü oldukça aniden yok oldu. Bunun nedeni onların da kendi yiyecek kaynaklarını avlayıp yok etmeleri mi? Yoksa iklim değişikliği, hastalık ya da yırtıcı hayvanlar yüzünden mi? Yoksa bu kültürün üyeleri diğer Kızılderili kabilelerine katılmak için mi dağıldılar ? Ortadan kaybolmalarının nedeni bir gök taşının düşmesi miydi?
9. CUCUTENİ- TRYPİLLİA
Neolitik Avrupa'nın en büyük toplulukları, şu anda Ukrayna, Romanya ve Moldova'nın bulunduğu Cucuteni-Trypilliens tarafından inşa edildi. Cucuteni-Trypillia uygarlığının yaklaşık 15.000 insanı vardı; bu, o zaman için gizemli bir şekilde Dünya yüzeyinden kaybolan çok büyük bir rakamdı. .
Cucuteni-Trypillia kültürü çömlekçiliğiyle öne çıkıyor. Her 60-80 yılda bir, eskisinin külleri üzerine yenisini inşa etmeden önce kendi köylerini yakmak gibi tuhaf bir alışkanlıkları vardı. Bugüne kadar ana tanrıçanın etrafında toplanmış bu anaerkil topluma ait 3.000 civarında arkeolojik alan tespit ettik. Bunların ortadan kaybolması, Avrupa tarihindeki en kötü kuraklıklara yol açan şiddetli iklim değişikliğinden kaynaklanıyor olabilir . Diğer teoriler insanların çeşitli kabilelere dağıldığını öne sürüyor.
8. İNDUS VADİSİ MEDENİYETİ
İndus Vadisi uygarlığı uygarlığı, şu anda Pakistan ve Batı Hindistan olan bir bölgeye yayılmış olan büyük kayıp uygarlıklardan biridir. Antik uygarlıkların en önemlilerinden biridir . Ancak onlar hakkında çok az şey biliniyor, çünkü çoğunlukla hiç kimse dillerini çözemedi. İnsanların, Harappa ve Mohenjo-Daro şehirleri de dahil olmak üzere yüzden fazla kasaba ve köy inşa ettiğini biliyoruz. Her birinin kendi kanalizasyon sistemi ve iç mekan sanitasyonu vardı. Görünüşe göre sınıfsız ve ordusuz bu medeniyet, astronomi ve tarımda çok başarılıydı. Aynı zamanda pamuklu elbise üreten ilk medeniyettir.
Bu uygarlık 4.500 yıl önce ortadan kaybolmuştu ve 1920'lerde kalıntılar gün yüzüne çıkana kadar kimsenin bundan haberi yoktu. Ghaggar Hakra nehrinin kuruması, daha soğuk ve daha kuru sıcaklıklar gibi çevrelerindeki değişiklikler gibi çeşitli teoriler bu ortadan kaybolmayı açıklamaya çalışıyor. Diğer bir teori ise Aryanların M.Ö. 1500 yıllarında bölgeyi işgal ettiği yönündedir.
7. MİNOS UYGARLIĞI
Minos uygarlığı 20. yüzyılın başlarına kadar keşfedilmemişti, ancak o zamandan bu yana ortaya çıkan bu büyüleyici uygarlığın yaklaşık 7000 yıldır var olduğu ve M.Ö. 1600 civarında zirveye ulaştığı hakkında birçok ipucu ortaya çıktı. Zaman geçtikçe şehirler ve saraylar inşa edildi ve yeniden inşa edildi ve giderek daha karmaşık hale geldi. Bunlardan biri, uygarlığın adını aldığı Kral Minos efsanesiyle ilişkilendirilen labirent olan Knossos saraylarıydı. Artık önemli bir arkeoloji merkezidir.
İlk Minoslular, Linear A adında bir dil konuşuyorlardı; daha sonra bu dilin yerini linénaire B aldı; her ikisi de piktogramlara dayalıydı ve bugün hala deşifre edilememişti. Minosluların Thera adasında (bugünkü Santorini) volkanik bir patlama sonucu yok olduklarına inanılıyor. Patlama tüm bitki yaşamını öldürmeseydi hayatta kalacaklarına dair kanıtlar var. Kıtlığa neden oldu ve gemilerine zarar verdi, bu da ekonomik gerilemeyi başlattı. Bununla ilgili bir diğer hipotez ise Mikenlerin istilasına uğradığıdır. Minos Uygarlığı, bir zamanlar var olan en büyük kayıp uygarlıklardan biridir.
6. MAYA UYGARLIĞI
Maya Uygarlığı gizemli bir şekilde yok olan uygarlığın klasik bir örneğidir. En büyük anıtları, kasabaları ve yolları Orta Amerika ormanları tarafından yutuldu ve nüfusu küçük köylere dağıldı. Maya halkının dilleri ve gelenekleri bugün hala hayattadır, ancak uygarlığın doruk noktası, en büyük mimari anıtlarının inşa edildiği ve kırsal Yucatan'ın Meksika'dan Guatemala ve Belize'ye kadar uzanan geniş bir alanı kapladığı MS 1. binyılda meydana geldi. .
En büyük Orta Amerika kayıp uygarlıklarından biri olan Maya, piramitleri ve teraslı çiftlikleri inşa etmek için yazıyı, matematiği kullandı, bir takvim ve gelişmiş mühendislik geliştirdi. Bu çok gelişmiş uygarlığın yok olmasının nedeni büyük arkeolojik tartışmalardan biridir. 900 yılı civarında Yucatan'daki iklim değişikliğiyle birlikte iç çatışmaların mahsulleri zayıflatacağı ve şehirlerin terk edilmesine yol açacak bir kıtlık yaratacağı varsayılıyor.
5. MİKEN UYGARLIĞI
Minoslulardan farklı olarak Mikenliler yalnızca ticaret yoluyla değil aynı zamanda fetih yoluyla da geliştiler ve imparatorlukları neredeyse tüm Yunanistan'a yayıldı. Miken uygarlığı, M.Ö. 1100 yıllarında ortadan kaybolmadan önce, beş yüzyıllık bir egemenlik gücü yaşamıştır. Truva Savaşı sırasında Yunan ordusuna liderlik eden efsanevi Kral Agamemnon'unki gibi birçok Yunan efsanesi bu medeniyet etrafında şekillenir . Miken uygarlığı kültürel ve ekonomik açıdan zengindi ve arkasında birçok eser bırakmıştı. Neden ortadan kayboldukları belli değil: deprem, istilalar ya da köylü isyanları olabilir!
4. OLMEK MEDENİYETİ
Bir zamanlar Kolomb öncesi büyük Olmec uygarlığı gelişti. Medeniyetin ilk izleri M.Ö. 1400 yıllarına kadar uzanıyor. San Lorenzo şehrinde Tenochtitlan ve Potrero Nuevo ile birlikte Olmeclerin üç ana merkezinden biri bulunmaktadır.
Olmekler usta inşaatçılardı. Bu alanlarda dev taş kafalardan oluşan büyük anıtlar bulundu. Bu medeniyet, daha sonra gelen tüm Orta Amerika kültürlerinin temelini attı. Olmeclerin bir yazı sistemi geliştiren ilk kişiler olduğuna inanılıyor, muhtemelen pusulayı ve Orta Amerika takvimini icat edeceklerdi. Kan dökmenin ne anlama geldiğini biliyorlardı, insan kurban ediyorlardı ve sıfır sayısı kavramını icat ediyorlardı. Bu medeniyet 19. yüzyılın ortalarına kadar tarihçiler tarafından keşfedilmemişti. Düşüş, volkanik patlamalar, depremler veya belki de zararlı tarım uygulamalarının neden olduğu iklim değişiklikleri nedeniyle meydana geldi.
3. NEBATİTLER
Nebati uygarlığı MÖ 6. yüzyıldan itibaren güney Ürdün, Kenan bölgesi ve kuzey Arabistan'da gelişti. Sami halkı, Ürdün Dağları'nın kumtaşı kayalıklarına oyulmuş, nefes kesen Petra şehrini inşa etti. Ayrıca hidrolik konusundaki yeteneklerini ve çöl bölgesinde büyümelerini sağlayan karmaşık baraj, kanal ve rezervuar sistemlerini de biliyoruz.
Bize ulaşan hiçbir yazılı kayıt yok ve kültürleri hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Ancak bu, fildişi, ipek, baharat, değerli metaller, değerli taşlar, tütsü, şeker, parfüm ve ilaç alışverişi için bir ağ oluşturmalarına olanak tanıyan coğrafi konumu sayesinde gelişen bir medeniyetti. Zamanın diğer medeniyetlerinden farklı olarak Nebatiler köleliğin farkında değillerdi ve her biri şehrin görevlerine katkıda bulunuyordu.
MÖ 4. yüzyılda Nebatiler Petra'yı terk etti ve kimse bunun nedenini bilmiyor. Arkeolojik kanıtlar onların ayrılışlarının aceleye getirilmediğini gösteriyor, bu da onların işgalcilerden kaçmadıklarını gösteriyor. Daha iyi iş bulmak için kuzeye göçün gerçekleştiğine inanılıyor.
2. AKSUM MEDENİYETİ
Aksum İmparatorluğu MS 1. yüzyılda Etiyopya'nın bulunduğu bölgede kurulmaya başladı. Efsaneye göre burası Saba Kraliçesi'nin doğduğu yer. Aksum, Roma İmparatorluğu'na ve Hindistan'a fildişi, kaynak, tarım ve altın ihraç ettiğimiz önemli bir ticaret merkeziydi. Zengin bir toplumdu ve kendi para birimini çıkaran ilk Afrika kültürüydü ; o zamanlar bu, büyük bir gücün işaretiydi.
En belirgin anıtlar, krallar ve soylular için cenaze terminali rolünü oynayan devasa oyma dikilitaşlar olan Axum stelleridir. İlk Aksumlular birçok tanrıya tapıyorlardı; en önemlisi Astar'dı. Daha sonra 324 yılında Kral II. Ezana Hıristiyanlığa geçti ve Axum, dolayısıyla şiddetli bir Hıristiyan kültürü haline geldi. Yerel efsaneye göre Yodit adındaki Yahudi bir kraliçe, Aksum İmparatorluğu'nu yendi, kiliseleri ve kitapları yaktı. Diğerleri ise imparatorluğun çöküşüne pagan kraliçe Bani el-Hamwijah'ın sebep olacağına inanıyor. Diğer teoriler ise bu düşüşü iklim değişikliğine ve toprağın aşırı kullanımına bağlı olarak kıtlığa yol açıyor. Aksum, ortadan kaybolan en büyük kayıp medeniyetler listesinde ikinci sırada yer aldı.
1. KHMER İMPATORLUĞU
Güneydoğu Asya'daki en güçlü imparatorluklardan ve en büyük kayıp uygarlıklardan biri olan Khmer imparatorluğu, şu anda Kamboçya'dan Laos'a, Tayland'a, Vietnam'a, Myanmar'a ve Malezya'ya kadar uzanan toprakları işgal etti . Başkent Angkor, Kamboçya'nın en ünlü arkeolojik alanlarından biri haline geldi. Bir milyona yakın insanı barındıran bu imparatorluk ilk bin yılda gelişiyordu. Khmerler Hinduizm ve Budizm'i uyguladılar ve tapınaklar, kuleler ve tanrı Vişnu'ya adanmış bir tapınak olan Angkor Wat gibi diğer sofistike yapılar inşa ettiler . Khmer İmparatorluğunun gerilemesi çeşitli faktörlerin birleşiminden kaynaklandı. Çoğu kişi, malların ve birliklerin imparatorluk boyunca taşınmasını kolaylaştırmak için Khmerler tarafından inşa edilen yolların buraları işgal ettiğine inanıyor.