Tuhaf lakaplarıyla tarihe adını yazdıran Osmanlı paşaları
Hüküm sürdüğü 623 yıl boyunca Osmanlı Devleti, 36 farklı padişah tarafından yönetildi. Saltanat sistemiyle babadan oğula geçen yönetim kanalında padişahın en önemli silahları paşalardı. O dönemde henüz soyadı kullanılmadığı için paşaların ayırt edilmesi ve tanınması adına lakaplar kullanılıyordu.
1- MEZAMORTA HÜSEYİN PAŞA
Mezamorta Hüseyin Paşa, Osmanlı donanmasında 1688-1689 ile 1696-1701 yılları arasında iki kez kaptan-ı deryalık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.
2- BOYNUEĞRİ MEHMET PAŞA
"Boynueğri" Mehmed Paşa, Canik'te doğmuştur. 1656'da Osmanlı sadrazamı olmuş, 14 Eylül 1656'da görevinden alınmıştır. Ocak 1666 tarihinde ölmüştür.
3- ÖKÜZ MEHMET PAŞA
Öküz Kara Mehmed Paşa veya Öküz Damad Mehmed Paşa I. Ahmed saltanatı döneminde 17 Ekim 1614-17 Kasım 1616 ve II. Osman saltanatı döneminde 18 Ocak 1619-23 Aralık 1619 tarihleri arasında toplam üç yıl, yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.
4- YEDİ SEKİZ HASAN PAŞA
Yedi Sekiz Hasan Paşa, Osmanlı paşasıdır. Osmanlı ordusunda erlikten mareşalliğe kadar yükselebilen nadir isimlerdendir. Okuma-yazması zayıf olduğu ve imzası Arapça yedi ve sekiz rakamlarından oluştuğu için bu lakabı almıştır.
5- KALAFAT MEHMET PAŞA
Kalafat Mehmet Paşa, I. Abdülhamid saltanatında, 1 Eylül 1778 - 21 Ağustos 1779 tarihleri arasında on bir ay yirmi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.
6- PARLAK MUSTAFA PAŞA VE KAYMAK MUSTAFA PAŞA
Pulak Mustafa Paşa, sancakbeyliği, kaptan-ı derya ve beyleybeyliği görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamı. Bosnalı Arnavut asıllıdır. Devşirme olarak İstanbul'a getirilip Enderun'da eğitim görmüştür. "Parlak" lakabı hakkında bilinen belge yoktur ama Sicill-i Osmani'de lakabının "Palak" olduğunu ve bu sözcüğün de Arnavutça "ihtiyar" anlamına "Plak"tan geldiğini bildirmektedir.
7- TİRYAKİ HASAN PAŞA
Doğum tarihi kesin olmamakla beraber, nereli ve kimin oğlu olduğu da bilinmemektedir. Kahveye düşkün olduğu için kendisine "Tiryaki" lakabı konmuştur. Birçok yabancı dil bildiğinden, genelde eyaletlerde görevlendirilmiştir. En uzun süre görev yaptığı yer Zigetvar Valiliğidir. Burada yaklaşık 20 yıl görev yapmıştır.
8- KOCA DERVİŞ MEHMED PAŞA
Koca Derviş Mehmet Paşa veya Bıyıklı Koca Derviş Mehmet Paşa, (d. ? - ö. Ocak 1655, İstanbul), IV. Mehmed saltanatı döneminde 21 Mart 1653 - 28 Kasım 1654 tarihleri arasında bir yıl yedi ay sekiz gün sadrazamlık yapmış bir Çerkes asıllı Osmanlı devlet adamıdır. Öncesinde iki kez, 1649-1650 ve 1652-1653 dönemlerinde, kaptan-ı deryalık yapmıştır.
9- YİRMİSEKİZ MEHMED ÇELEBİ
Yirmisekiz Mehmed Çelebi, Edirne'de Gürcü kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Doğum tarihi tam olarak belli değildir. Yeniçeri ocağında Saksoncubaşı iken Peç Seferinde şehit düşen Süleyman Ağa’nın oğludur. Kendisi de Yeniçeri ocağında yetişmiştir.
Kaynak: Listelist.com