Sadece enkaz sandılar! Adeta batık bir müzeymiş! 180 yıllık gemiden yüzlerce eser bulundu!
Bir gezi görevi sırasında kaybolan iki geminin enkazı Kanada sularında bulduğu iki gemiden yüzlerce tarihi eser çıktı. İki gemi 1845 yılında Kuzeybatı Geçidini bulmak için göreve çıkmıştı.
HMS Erebus ve HM Terror adlı iki gemi 1845 yılında çıktıkları keşif görevini tamamlayamadan batmıştı. 180 yıl sonra bulunan gemiden arkeologlar yüzlerce tarihi eser buldu.
Enkazda araştırmalarını tamamlayan Park Canada ekibi eserler arasında tabancalar, mühürlü ilaç şişeleri, oltalar ve denizci sandıkları olduğunu söyledi.
HMS Erebus ve HMS Terror 1845'te, Atlantik ve Pasifik'i birbirine bağlayan bir kutup rotası olan Kuzeybatı Geçidi'ni bulmak için İngiltere'nin Kent kontluğundaki Greenhithe'dan yola çıkan bir keşif gezisi sırasında kaybolmuştu.
Gemileri, Britanya Kraliyet Donanması subayı ve Arktik kaşifi Sör John Franklin yönetiyordu. Gemilerin geri dönmemesi üzerine 1850'lere kadar İskoç kaşif John Rae, yerel İnuitlerle görüşerek, gemilerin iki yıl boyunca deniz buzunda mahsur kaldığını ve Franklin'in 1847'de öldüğünü keşfetmişti.
Dalgıçlar geçen yıl eylülde, Terror'un bulunduğu 24 metre derinliğe kıyasla yüzeyin sadece 11 metre altında duran HMS Erebus'a 68 dalış gerçekleştirdi. Erebus, Kanada'nın Arktik bölgesindeki Wilmot ve Crampton Körfezi'ndeki sığ sularda bulundu.
Daha sonraki keşifler, mürettebatın birincil yaşam alanı olan baş kasaradaki bir tayfa sandığına odaklandı. Arkeologlar sandığın içinde tabancalar, ilaç şişeleri ve madeni paralar buldu. Titizlikle yürütülen belgeleme çalışmaları, binlerce yüksek çözünürlüklü dijital görüntünün çekilmesine kadar uzandı ve keşif alanının değişen durumunu anlamak için çok önemli olan hassas 3D modellerin temelini oluşturdu.
Titizlikle yürütülen araştırmada halen herhangi bir insan kalıntısına rastlanmadı. Birleşik Krallık'ın 2018'te Kanada'ya hediye ettiği enkazlar, Inuitler ve Parks Canada tarafından ortaklaşa denetleniyor ve bu tarihi keşfe işbirlikçi ve saygılı bir yaklaşım sağlanıyor.