Kef Kalesi'nde kazılar derinleşiyor: Urartu'lardan yeni yapılar keşfedildi

Urartular döneminde 2 bin 300 rakımda inşa edilen Kef Kalesi'ndeki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan buluntular, Urartu tarihine ışık tutuyor. Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde 20 kişilik ekiple yürütülen çalışmalarda 3 fil ayağı, çakmak taşı, cam kaya aletler, seramiklere rastlandı.

Haber Merkezi Haber Merkezi
Kef Kalesi'nde kazılar derinleşiyor: Urartu'lardan yeni yapılar keşfedildi

Bitlis'teki Urartu kalesinde yeni buluntular ortaya çıkarıldı.

Urartu Kralı 2. Rusa'nın Süphan Dağı eteğinde Adilcevaz, Malazgirt Ovası ve Van Gölü'ne hakim 2 bin 300 rakımlı tepeye inşa ettirdiği 2 bin 700 yıllık kalede kazı çalışmaları yürütülüyor.

Kef Kalesi'ndeki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun başkanlığında yapılıyor. Kazılarda bu yıl 3 fil ayağı, çakmak taşı, cam kaya aletler, seramikler ile hayvan kemiklerine rastlandı.

Urartu mavisi boyalara ve yine Urartuların kullandığı saray seramiklerine sıklıkla rastlıyoruz. Mutfak bölümünde öğütme taşlarına ve çok fazla hayvan kemiğine rastladık. Burada hayvan kesimi veya kurban töreni düzenlenmiş olabilir. Çakmak taşı ve obsidiyen aletler ile çok fazla seramik parçaları da çıkmakta.

 Bu yıl kazı çalışmalarını kalenin yukarı salon olarak adlandırılan bölümünde yoğunlaştırdıklarını söyleyen Coşkun, kazılar sürdükçe yeni yapıların ortaya çıktığını belirtti:

 Burası, Urartu döneminde bu kadar çok bazalt kullanılan tek kaledir. Bu yıl tespit ettiğimiz fil ayaklarının yıkılmış olanlarını tekrar ayağa kaldırarak hem turizme kazandırılmasını hem de kalemizin daha güzel bir görünüme kavuşmasını sağlayacağız.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

urartular kazı çalışmaları arkeoloji