Gerçekliği tartışılıyordu: Mısır uygarlığının giriş kapısı bulundu
Yıllar süren çalışmalara rağmen Heracleion Antik Kenti’nin kalıntılarına ulaşılamıyordu. Birçok bilim insanı da bu kentin gerçekliğini sorgulamaya başladı. Ancak uzun zaman sonra su altı arkeoloğunun çalışmaları ile antik kente ulaşıldı. İşte Heracleion Antik Kenti’ne dair detaylar...
2000 yılına dek gerçekliği tartışmalı olan Heracleion, yıllar süren çalışmalara rağmen kalıntılarına ulaşılamıyordu. Bu sebeple bilim insanları bu kentin gerçekliğini sorgulamaya başladı. 2000 yılında Fransız su altı arkeoloğu Franck Goddio, Abu Qir Koyu’nda bulunan kalıntıları keşfetti. Böylelikle Mısır uygarlığının giriş kapısı olan Heracleion’a ulaşıldı.
Thonis olarak da bilinen ve İskenderiye yakınlarında olduğu tahmin edilen Heracleion Antik Kenti, uzunca bir süre bir efsaneden ibaretti.
Zira bölgede yapılan çeşitli kazılar sonucunda Heracleion’dan geriye hiçbir şey kalmadığı düşünülüyordu. 2000 yılına kadar bu antik kente dair hiçbir iz bulunamamıştı. Hatta o güne dek bilim insanları Heracleion ve Thonis’in aynı kent olduğu konusunda bile emin değillerdi.
KENT BİR ZAMANLAR AKDENİZ’İN EN YOĞUN TİCARET MERKEZLERİNDEN BİRİYDİ
Kazılar sırasında 64’ten fazla gemi kalıntısına rastlandı. Aynı zamanda bölgede 700’den fazla gemi çapası ve çeşitli bronz paralar bulundu. Uzmanlara göre Heracleion, Mısır uygarlığının giriş kapısıydı ve gelen tüm gemiler uygarlığa buradan giriş yapıyordu. Heracleion, aynı zamanda Amun Tapınağına da ev sahipliği yapıyordu. Bu nedenle dini bir öneme de sahipti.
1200 yıl önce aniden ortadan kaybolan bu şehrin büyük depremler ve seller nedeniyle kumlar altında kaldığı düşünülüyordu. Yunan mitolojisinde bir efsaneye göre Truvalı Helen ve Paris, Truva Savaşı’ndan önce burada mahsur kalmışlardı. Herkül ise farklı bir isim kullanarak şehri ziyaret etmişti.
Antik şehirde yapılan kazılar 13 yıl boyunca devam etti ve çeşitli eserler gün yüzüne çıkartıldı. Bu çalışmalar sayesinde bir zamanlar gerçekliği sorgulanan Heracleion’a dair pek çok bilgi elde edildi.
Bir uçtan diğer uca yaklaşık 15 kilometrelik bir araştırma alanına sahip olan şehir, kimi konularda gizemini korumaya devam ediyor.