Dünyaca tanınmış 10 Türk lider
Dünya tarihine damga vuran güçlü Türk liderler, tarihin akışını değiştiren isimleri arasında yer almış ve yıllardır anılmaya da devam etmektedir. İşte Dünyaca tanınmış 10 Türk lider...
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale ve Trablusgarp savaşlarında askeri dehasını bütün dünyaya kanıtlamış, ardından Milli Mücadele’yi başlatmıştır. Kurtuluş Savaşı‘nda vatanı korumak için sonuna kadar mücadele vermiştir.
Hatta hasta yatağında bile Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarına katılması için çalışmış ve başarılı olmuştur. Ülkemizde rejimden kılık kıyafete, eğitim sisteminden kadın-erkek eşitliğine kadar yaptığı her reformla hala etkisini sürdüren; hatta tüm özellikleriyle dünyaya da örnek olan bir liderdir.
RAZİYE BEGÜM
Diğer adıyla Raziye Sultan, Delhi Türk Sultanlığı hükümdarıdır. O, hem Hindistan’ın ilk kadın hükümdarıdır hem de ilk Müslüman Türk kadın hükümdardır. O dönemde erkek kardeşi Rükneddin Firûz Şah tahta çıkmış ancak devlet yönetiminde başarılı olmayacağı görülünce Raziye Begüm tahtın sahibi olmuştur. Bu durum tepkiyle karşılanmış ancak Raziye Sultan çıkan isyanları bastırmak için mücadeleyi elden bırakmamıştır.
Daha sonra Behram Şah’ın ordusuna yenik düşmüştür. Kimileri onun esir olmamak için kaçtığını, kimileri ise esir düştüğünü ancak öldürüldüğünü dile getirmektedir.
METEHAN
Büyük Hun İmparatorluğu hükümdarı Metehan, Türk dünyasında ilk düzenli orduyu kurmuştur. Bu ordu, onlu sisteme dayanıyordu. Hatta orduyu kurduğu M.Ö. 209 yılı, aynı zamanda Türk Kara Kuvvetleri’nin de kuruluş yılıdır. Ayrıca Metehan’ın kurduğu onlu sistemi tarihte Türkler dışında Bizanslılar, İranlılar da kullanmıştır.
Metehan, ülkesinin altın çağını yaşamasını sağlamıştı. Öyle ki, Metehan’ın Çin’e düzenlediği seferler sonucunda Çinliler kendilerini korumak için Çin Seddi’ni inşa etmişti. Ayrıca Metehan, Türk Asya milletlerini birleştirdiği için de tarihteki önemli kişiler arasında yer alıyor.
BURAK REİS
II. Bayezid döneminin Akdeniz sularında en ünlü denizcilerden biridir. Ayrıca onu unutulmuş Türk kahramanları arasında göstermek mümkündür. Zira o, 1499’da Osmanlı-Venedik Savaşı’na katılmış; bu savaşta Mora Yarımadası’nda çatışmaya girdiği Venedik gemilerini ve kendi gemisini de yakarak ölmüştür. Ancak bu olayı ilk kez kayıt altına alan Safai, Burak Reis (Barak Reis)’in kendisini kahramanca öne attığı için şehit düştüğünü değil; iki gemi arasında kıstırılarak can verdiğini söyler. Ancak yine de onun can verdiği bölge olan Sapienza Adası’na “Barak Reis Adası” ismi verilmiştir. Osmanlılar ise Venediklilere karşı verdikleri mücadeleyi kazanmıştır.
TOMRİS HATUN
Saka kraliçesi Tomris Hatun, Perslere karşı ciddi bir mücadele vermiştir. Bu çetin savaşta Pers kralı Büyük Kiros da ölmüştür. Hatta Tomris Hatun, Büyük Kiros’un kellesini kan dolu bir fıçıya atarak “Hayatında kan içmeye doymamıştın, şimdi seni, kanla doyuruyorum!” demiştir. O, bu yönüyle Türk tarihindeki önemli kadınlar arasında da yer almaktadır.
OSMAN BEY
Osmanlı’nın ilk padişahıdır. Babası Ertuğrul Gazi‘den devraldığı Kayı boyunu genişletmiş ve Anadolu Selçukluları’ndan bağımsız hale getirmiştir. Osman Bey, Osmanlı Beyliği’ni kurmuş ve birçok şehri ele geçirmiş, ganimetler kazanmıştır.
ATİLLA
Büyük Hun İmparatoru Attila, Doğu Roma’yı vergiye bağlamıştı. Hatta Hristiyan dünyası kendilerine kök söktüren Attila için “Tanrının kırbacı” ya da “Tanrının kamçısı” demiştir. Çünkü Hz. İsa hayattayken Hristiyan olmadıkları için Tanrı’nın kendilerini Attila’yı göndererek cezalandırdığına inanmışlardır. Ayrıca verdiği mücadelelerden dolayı kendisine verilen isimlerden biri de “cesur kavimlerin efendisi“dir.
Alman (Germen) efsanelerine göre ise Attila, iyiliksever ve çok büyük bir hükümdardır. Hatta Almanlar’ın ünlü destanı Nibelungen’de ismi, “Etzel” olarak geçer. Macarlar ise Attila’yı ataları olarak kabul etmişlerdir.
FATİH SULTAN MEHMET
Diğer ismiyle II. Mehmet, İstanbul’u fethederek bir devrin kapanmasını sağlamıştır. Fatih’in bu hamlesinden sonra Orta Çağ sona ermiş, Yeni Çağ başlamıştır. Fatih’in bu mücadelede kullandığı üstün teknoloji günümüzde hala konuşulan bir konudur. Kendisi aynı zamanda sanata ve ilme önem veren bir padişahtı. Hatta “Avni” mahlası ile şiirler yazmıştı. Yaşamı boyunca Bosna, Hersek, Arnavutluk, Sinop, Trabzon, Eflak, Boğdan, Konya, Karaman gibi birçok yeri Osmanlı topraklarına katmıştı.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
Avrupalılar’ın “Muhteşem Süleyman” diye tanıdığı padişahı, Osmanlılar ise “Kanuni“ ismiyle bilirdi. Çünkü yönetimde adaletli davranırdı, bu yüzden ona “Kanuni” ismi verilmişti. Yaşamı boyunca 13 kez sefere çıkmış hatta Osmanlı’ya altın çağını yaşatmıştı. Osmanlı’nın en çok sefere çıkan, en uzun süre görev yapan ve ayrıca en uzun süre sefere çıkan padişahı olarak tarihe geçmiştir.
BARBAROS HAYREDDİN PAŞA
Osmanlı Devleti’nin en ünlü denizcilerinden biridir. Asıl adı Hızır Reis‘tir. Hatta Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptan-ı deryasıdır. Verdiği mücadelelerle Türklerin Akdeniz’deki hakimiyetinin pekişmesini sağlamıştır. Bu yüzden bazı tarihçiler Akdeniz için “Türk gölü” ifadesini kullanmıştır.
Avrupalılar ağabeyi Oruç Reis’e sakalından ötürü İtalyancadaki “Barbarossa” ismini vermişti. Oruç Reis öldükten sonra bu isim kardeşi Hızır Reis’e Türkçede “Barbaros” ismiyle geçmiştir.