Messi' nin Besht giymesi ırkçıları rahatsız etti

Messi, Katar’ın ulusal sembolü “Besht” ile kupayı kaldırdı. Onurlandırılan kişilere giydirilen kıyafet rahatsızlıklara neden oldu. Messi’nin “Besht” giymesi Arap karşıtlığı ve beyaz adamın ırkçılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Arjantin 2022 Dünya Kupası’nı evine götürdü, ancak tartışma bitmedi. Turnuvanın Arap ülkesinde oynanmasını hazmedemeyen Batı hayranları, kupa töreninde Arjantin kaptanı Messi’nin "Besht” giymesinden de rahatsız oldu. Katar’ın milli sembolü üzerinden Arap karşıtlığı yapıldı.

Arjantin 36 yıl sonra Dünya Kupası’nı kaldırdı. 35 yaşındaki Lionel Messi de kariyerindeki eksik parçayı tamamladı. Ancak Messi’nin kupa töreninde giydiği kıyafet olay oldu. Turnuvanın başından bu yana Arap karşıtlığı yapan çevreler Messi’nin kıyafetiyle tekrar peydah oldu..

Kupa töreninde Messi’ye Katar Emiri Şeyh Temim bin Al Sani ve FIFA Başkanı Gianni Infantino , Arapların ve Katar’ın milli sembolü olan “besht” giydirdi. Siyah, transparan bir cüppeyi andıran kıyafeti sırtına geçiren Messi, daha sonra kupayı alarak takım arkadaşlarıyla tarihe geçen pozu verdi.

Bir anda Arjantin’in başarısı ikinci plana itilmeye çalıştı. Messi’nin Arap milli kültürünün sembolü olan kıyafeti giymesi gündemin üst sırasında yerleşti. Aslında bu ilk değildi. Katar, daha turnuva başlamadan Batının ve Batıcıların hedefi oldu. Stat inşaatlarda ölen işçilerden, alkol satışı ve LGBT sembolünün yasaklanmasına kadar her fırsatta psikolojik savaş yürütüldü. Messi’nin “Besht” kıyafetiyle kupayı kaldırması ırkçılığı zirveye taşıdı.

Katarlı erkeklerin kullandığı ve Arap kültürünün sembolize edilen kıyafet daha çok Körfez ülkelerinde kullanılıyor. Gri, siyah, kahverengi, beyaz, bej gibi farklı renkleri bulunan bu ince kumaştan üretilen giysi özel ve resmi günlerde sıkça tercih ediliyor. Gelenek ve göreneklerine bağlı olan Katar’da, “besht” ulusal kimliğin bir parçası olarak görüyor

Araplar için “Besht” en lüks kumaş özelliği taşıyor. Ve yalnızca çok önemli kutlamalarda giyiliyor. Birine “besht” giydirmekte, onun bütün şerefine sahipsin anlamına geliyor.

Ulusal günlerde bakan ve önemli kişilerin giydiği bu kıyafeti Lionel Messi’ye giydirmek onurlandırmak anlamı taşıyor. Final günü statda Besht kıyafeti giyen kişilerin tamamının da Katar’ın üst düzey yetkililerinin olduğu belirtiliyor.

Aynı kıyafet törene FİFA Başkanı Infantino ile birlikte çıkan Katar Emiri Şeyh Temim bin Al Sani’nin üzerinde de vardı. Besht’e sahip olmak güç anlamına geldiği için Arjantin’in kaptanı ve lideri Messi’ye bu kıyafet giydirildi. Böylece Dünya Kupası tarihinde benzeri görülmemiş bir an yaşandı.

Arjantin’i onurlandıran konu sosyal medyada psikolojik savaşa dönüştürüldü. Türk kullanıcıların bir kısmı da Arapları ikinci sınıf gören paylaşımlara ortak oldu.

lionel messi Arjantin katar ırkçılık