Zühtü Arslan'ın görev süresi doluyor: HDP davasını sürekli erteliyordu

HDP Kapatma Davasını işimiz yoğun diyerek erteleyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin 13 Şubat 2023'te doluyor. Anayasa Mahkemesi’nde başkanlık seçimi süreci 13 Aralık’ta başlıyor. Kulislerinde Zühtü Arslan’ın yeniden aday olmayacağı konuşuluyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın 4 yıllık görev süresi, 13 Şubat 2023'te doluyor. Yasa gereği, başkanının görev süresinin dolmasına 2 ay kala Yüksek Mahkemede seçim süreci başlıyor. Bu nedenle, Anayasa Mahkemesinde başkanlık seçimi süreci 13 Aralık günü başlayacak.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Anayasa Mahkemesi’ne atadığı Zühtü Arslan, son olarak HDP’nin kapatılması davasını yüksek mahkemenin gündemine almaması ile dikkatleri üzerine çekti. 1 başkan, 2 başkan vekili ve 12 üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi’nde iç tüzüğe göre Zühtü Arslan başkanlık için ikinci kez aday olma hakkı var. Ancak 12 yıllık görev süresinin 2024 yılında dolacak olması nedeniyle Zühtü Arslan’ın yeniden aday olmasının düşük ihtimal olduğu belirtiliyor.

Seçim, 2 aylık süreçte Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan'ın belirleyeceği bir günde yapılacak. Arslan, seçim tarihini en az 7 gün öncesinde Yüksek Mahkeme üyelerine bildirecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı, üyeler arasında gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğu ile 4 yıllığına seçilecek.

HDP kapatma davasını “iş yükü” gerekçesiyle bekleten Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Polis Akademisi Başkanlığı’ndan yüksek yargıya atandı. Arslan, bölünme açılımı sürecinde FETÖ ve HDP ile Polis Akademisi’nde “Kürt Çalıştayı” düzenlemişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın Polis Akademisi Başkanlığı döneminde aldığı komiser yardımcılarının yüzde 41'inin FETÖ’cü olduğunu ve ihraç edildiğini açıklamıştı.

Zühtü Arslan anayasa mahkemesi hdp kapatma davası