Siyasette 2022 yılında neler oldu?

2022 yılı siyasette de hareketli geçti. Meclis’te yaşanan tartışmalar kimi zaman seslerin yükselmesine kimi zaman ise yerini yumruklu kavgaya bıraktı. Biden cephesinde adaylık krizleri yaşandı, altılı masa dağılma aşamasına geldi. İşte geçen yıl Türk siyasetinde yaşananların kısa özeti..

2022 yılı seslerin yükseldiği, tartışmaların yaşandığı, siyaset kulislerinin epey hareketlendiği bir yıl oldu.

Hareketliliğin en çok yaşandığı yer kuşkusuz bu yıl da Türkiye Büyük Millet Meclisi idi. Meclis’teki bütçe görüşmelerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, CHP, HDP ve İyi Parti sıralarına, “Amerikan’ın çocuğusunuz” sözleri damga vurdu.

Tartışmaların sık yaşandığı Meclis’te bu yıl da milletin sorunlarına çözüm bulmak yerine yumruklar konuştu. AK Parti ve İyi Parti sıraları birbirine girdi. Yaşanan kavga hastanede bitti.

Birçok kanun teklifi bu yıl da tartışmalarla yasalaştı. AK Parti ve MHP’nin hazırladığı Seçim Kanunu’nda değişikliği içeren teklif Meclis’ten geçti. Kanun teklifiyle seçim barajı yüzde 7’ye düşürüldü.

Alevi yurttaşlar için önemli adımlara da sahne oldu Meclis. Yine AK Parti’nin hazırladığı kanun teklifi ile cemevlerine statü verildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Muharrem Ayı’nda Ankara’daki Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret etti. Bazı çevrelerin Alevi dedelerini hedef aldığı ziyarette birlik görüntüleri ortaya çıktı.

Bir adım da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, Hacıbektaş’taki arazisini Horasan Erenleri Federasyonu'na bağışladı.

2022 yılında Bakanlar Kurulu’nda da değişiklikler oldu. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül görevini Bekir Bozdağ’a teslim etti. Üreticilerin tarım politikalarını eleştirdiği Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yerine Vahit Kirişci getirildi.

Türkiye karşıtlığında birleşen Millet İttifakı adaylık krizi ile karşı karşıya kaldı. Önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ardından İyi Parti'den bir heyet Amerika'yı ziyaret etti. Epey tartışılan ziyaretler, seçim öncesi Amerika'dan icazet almak yönünde yorumlandı.

YSK üyelerine hakaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezanın ardından patlayan adaylık tartışmaları altılı masayı dağılma noktasına getirdi.

Yüksek Seçim Kurulu üyelerine "ahmak" diyen İmamoğlu'na hakaret suçundan ceza verildi. İmamoğlu’na verilen yasak kararı İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından coşkuyla karşılandı. Aday olmak isteyen ve Amerika, İngiltere, Almanya turuna çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, karar sonrası ziyaretini yarıda kesmek zorunda kaldı.

Masanın dağıldığı yılın son günlerinde daha da açığa çıktı. CHP ve İyi Parti Genel Başkanlarının görüşmesi masanın diğer partilerinden “Hiçbir iki liderin bu masayı dağıtmaya hakkı yok” tepkisinin gelmesine neden oldu.

Millet İttifakı ve bileşenlerinin kol kanat gerdiği PKK’nın siyasi uzantısı HDP’ye açılan dava bu yıl da sonuçlandırılamadı. Anayasa Mahkemesi ek süreler vererek kararı sürüncemede bıraktı. Kapatma davasını açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de Hazine yardımı alacak olan HDP’nin hesaplarına tedbir amaçlı bloke konulmasını istedi. Ancak bu talep de yüksek mahkemece hâlâ karara bağlanmadı.

Oysa Meclis’e gelen fezlekeler bile HDP’nin gerçek yüzünü ortaya koymaya yetti. Yılın son günlerinde PKK kamplarında teröristlerle fotoğrafları ortaya çıkan ve yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanan HDP’li Semra Güzel’in vekilliği düşürüldü.

AK Parti, baş örtüsü için anayasa teklifi hazırladı. Teklif için AK Parti, Meclis’te HDP ile görüştü. AYM’de HDP’ye kapatma davası devam ederken AK Parti’nin HDP ile görüşmesi tepki çekti.

İstanbul İstiklal Caddesi’nde ise terör örgütü PKK tarafından saldırı düzenlendi. Bombalı saldırısı sonucu 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. Hain terörist, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından saldırıdan sonra 9 saat içinde tutuklandı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Amasra Bartın’daki maden ocağında ise patlama meydana geldi. Maden kazasının giruzu patlaması olduğu değerlendirildi. Maden kazasına ilişkin soruşturmada 25 kişi için gözaltı kararı verildi.

2022’de en çok tartışılan konuların başında Türk ordusuna yönelik atılan “kimyasal silah” iftirası vardı. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın bu iftirasına karşı hızlı şekilde soruşturma başlatıldı, Fincancı hakkında tutuklama kararı verildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türk polis teşkilatının cari açığı uyuşturucu ile kapattığı iftirası da siyasette çok tartışıldı.

Ankara’yı hareketlendiren başka bir olay da KPSS sorularının sızdırılması idi. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 31 Temmuz'da yapılan KPSS oturumlarının iptal edildiğini açıkladı.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

siyaset abd meclis millet ittifakı