"Türk-Rus dostluğunun altı oyuluyor"

Fener Rum Patrikhanesi hem Türkiye'de hem de bölgemizde Amerika projelerinde yıkıcı faaliyetler yürütüyor. Türkiye'nin egemenliğini hedef alan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Fener Kilisesi papazı Bartholomeos'a "Ekümenik Patrik" dedi.

Barış Dikmen Barış Dikmen

Fener Rum Patrikhanesi hem Türkiye'de hem de bölgemizde Amerika projelerinde yıkıcı faaliyetler yürütüyor. Türkiye'nin egemenliğini hedef alan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Fener Kilisesi papazı Bartholomeos'a "Ekümenik Patrik" dedi. Bir gün önce de Ukrayna, Rusya'ya bağlı ortodoks kilisesinin faaliyetlerini yasakladı. Peş peşe yaşanan gelişmeleri değerlendiren Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler sözcüsü Sevgi Erenerol, “Türk-Rus dostluğunun altı oyuluyor” dedi.

Fener Rum Partikhanesi'nin faaliyetleri hız kazandı. Amerika, hem Türkiye hem de bölgede Fener Kilisesini yeni döneme hazırlıyor.

İpleri tamamen Amerika'nın elinde olan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Türkiye'nin egemenliğini hedef alarak Fener Kilisesi papazı Bartholomeos'a "ekümenik yani evrensel patrik" dedi. Zelenski rejimi, Moskova'ya ortodoksların Ukrayna'daki faaliyetlerini de yazakladı. Zelenski'nin ana hedefi Ukrayna'daki ortodoksları İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesine bağlamak.

Zelenski rejimi ile Fener Rum Partikhanesinin son hamlelerini Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol Ulusal Kanal’a değerlendirdi. Erenerol, hedefin Türk - Rust dostluğu olduğunu söyledi.

- Yapılanlar tamamıyla aslında Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişkileri zedeleyen, darbe vuran konulardır. Bildiğiniz gibi bu İstanbul'daki Fener Rum Kilisesi'nin yaptığı adımlarla bu şekle dönüştü.

 Ukrayna'nın Amerikan tuzağına düştüğünü belirten Erenerol, ülkedeki ortodoksların Fener Rum Kilisesi üzerinden Waşhington'a bağlandığını vurguladı.

- Ukrayna burada tuzağa düşürüldü. Yerine Fener Rum Kilisesi'nin denetimine sokuldu. Dolayısıyla asla bir bağımsız milli kiliseyi Ukrayna kuramamıştır. Ukrayna halkı gerçekten bağımsız bir kiliseye sahip olmak isteseydi önlerinde en güzel örnek Letonya örneğiydi. Letonya kendi milli kilisesine bir şekilde Moskova Patrikliği'nden bunun özel yapıya dönüşmesini sağladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vlademir Zelenski'nin Türkiye'nin egemenliğini hedef alan açıklamalarına Türk Dışişleri tepki göstermedi.

- Dışişleri Bakanlığı hemen Ukrayna elçisini makamına çağırıp kendisine nota vermesi gerekir. Çünkü bir yabancı ülkenin devlet başkanı kalkıp da bir ülkenin bütünlüğüne darbe vuracak bir konumdaki söylemleri zikredemez.

 İsviçre'de 15-16 Haziran'da yapılan devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı Ukrayna Zirvesi'ne Fener Rum Partikhanesi papazı Bartholomeos ekümenik yani evrensel patrik sıfatıyla katıldı. Bu zirvede ilk kez bir Türkiye Dışişleri Bakanı Bartolomeos'un ekümenik sıfatına rağmen aynı zirvede yer aldı.

Ukrayna Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Fener Rum Patriği