Meclis'te 29. madde protestosu

Bilgi bozmayı önleme kanun teklifi görüşmelerinde 29'uncu maddeye geçildiğinde Meclis Genel Kurul’da gergin anlar yaşandı. Muhalefetin 29’uncu maddeyi protesto etmesi üzerine birleşime ara verildi.

Bilgi bozmayı önleme kanun teklifi görüşmeleri, Meclis Genel Kurulu’nda devam ediyor.

Teklifin 28 maddesi Genel Kurul’da kabul edildi. Bir maddede değişiklik yapıldı. Basın ahlakı gerekçesiyle iptal edilen basın kartının 5 yıl geri verilmeyeceği hükmü 1 yıl geri verilmeyeceği olarak değişti.

Korku veya panik yaratan gerçeğe aykırı bilgi yayan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören teklifin 29’uncu maddesine geçilmeden önce muhalefet protesto yaptı. CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, teklife tepki göstermek için yanında getirdiği çekiçle cep telefonunu kırdı:

- Gençlerimiz, tek özgürlüğünüz var cebinizdeki telefonlar; Instagram var, Facebook var, YouTube var, orada haberleşiyorsunuz. Eğer bu yasa Meclisten geçerse, telefonlarınızı artık kırıp atabilirsiniz.

 Yaşanan olayın ardından AK Parti milletvekilleri milletin kürsüsünden böyle bir protesto yapılamayacağını ifade etti. Genel Kurul’a çekiç getirmenin iç tüzüğe aykırı olduğu kaydedildi.

Ardından CHP Grubu, 29’uncu madde üzerindeki görüşme öncesinde ayağa kalkarak düzenlemeyi alkışlarla protesto etti. CHP’liler “29'a hayır” sloganı attı. HDP grubu ise ayağa kalkarak, ellerindeki “Özgür basın susturulamaz” yazılı pankartları basın locasına ve AK Partili milletvekillerine gösterdi.

Meclis Başkanvekili Haydar Akar, gerginliğin ardından oturuma ara verdi. Ancak verilen aranın ardından da CHP grubunun protestosu sürdü. CHP Grubuna HDP'li milletvekilleri de destek verdi.

MHP Grup Başkanvekili Feti Yıldız ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay arasında da kısa süreli bir “Söz kesme” tartışması yaşandı. Araya AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal girdi.

CHP'lilerin protestosunun sürmesi üzerine Meclis Başkanvekili Haydar Akar, oturumu kapattı. AK Partili Ünal, Akar'ın yanına giderek duruma itiraz etti ve oturumu kapatmamasını istedi. AK Parti Grubu da oturumun kapanmasına tepki göstererek Meclis kürsüsüne yürüdü.

ak parti chp basın kanunu protesto