Kılıçdaroğlu'na iddianame: "YPG'yi savundu, Demirtaş'ı övdü"

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında "suçu ve suçluyu övmek" suçlamasıyla bir iddianame hazırladı.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Kılıçdaroğlu'na iddianame: "YPG'yi savundu, Demirtaş'ı övdü"

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu tarafından düzenlenen iddianamede, 27. Dönem milletvekilleri ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcıları Feti Yıldız, İzzet Ulvi Yönter ve İsmail Faruk Aksu'nun 5 Şubat 2020 tarihinde verdikleri şikayet dilekçesi üzerine Kılıçdaroğlu hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

İddianamede yer alan şikayet dilekçesinde, Kılıçdaroğlu'nun İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "PKK terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılanan ve 4 yıl 8 ay hapis cezası kesinleşen Selahattin Demirtaş'ı işlediği suçlardan ötürü övdüğü ileri sürüldü.

Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun 21 Ekim 2014'te İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü'nde yaptığı bir konuşmada, "YPG bizim için terör örgütü değildir. YPG, kendi vatanını savunmak için örgütlenmiş bir yapıdır," şeklinde ifadeler kullandığı dile getirildi. Şikayet dilekçesinde, Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamalarıyla YPG'yi bağımsızlık ve özgürlük savaşçıları olarak gördüğünü belirttiği iddia edildi.

Yıldız, Yönter ve Aksu'nun şikayet dilekçesinde ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun 2016-2019 yılları arasındaki sosyal medya paylaşımları ve konuşmalarında FETÖ ve PKK terör örgütü mensuplarını övdüğü savunuldu.

"Siyasi Değerlendirme"

İddianamede, Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik'in savunma dilekçesine de yer verildi. Dilekçede, Kılıçdaroğlu hakkında yürütülen soruşturma kapsamındaki beyanlarının, kişisel görüş çerçevesinde yapılmış siyasi değerlendirme niteliğinde olduğu öne sürülerek, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi talep edildi.

İddianamede, "Şüphelinin beyanlarının kamu düzenini bozmaya elverişli olması, toplumun dirlik ve düzeni açısından açık, yakın ve somut bir tehlike yaratacak şekilde olması nedeniyle, atılı suçu ve suçluyu zincirleme biçimde övme suçunun unsurlarının oluştuğu tespit edilmiştir," değerlendirmesine yer verildi ve Kılıçdaroğlu'nun bu suçtan cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

iddianame kemal kılıçdaroğlu