İzmir’de çevre kirliliği alarm veriyor: Belediye sınıfta kaldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘İzmir 2021 yılı Çevre Durum Raporu’ yayımlandı. İzmir’de atıkların geri kazanımının etkin yapılmadığının vurgulandığı raporda, atıkların bertarafında ise uygun alan kalmadığı belirtildi.
İzmir’de çevre kirliliği alarm veriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘İzmir 2021 yılı Çevre Durum Raporu’ tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Atık Bertarafı’ konusunda da sınıfta kaldı.
- Bertaraf konusunda da uygun alan kalmadı. Özellikle metropol alanı dışındaki alanlarda atık sorununun büyük boyutlara ulaşmış olması, uzun yıllardır çöplerin ilçe ve belde belediyeleri tarafından gelişigüzel bir şekilde yüzeysel su kaynakları civarına, ormanlık alanlara ve yol kenarına atılması neticesiyle çevresel açıdan su, arazi ve hava kirliliği problemleri ortaya çıkmıştır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 7 sabit ölçüm istasyonu ve bakanlığın 16 sabit ölçüm istasyonu ile İzmir'in hava kalitesi de ölçüldü. Raporda Aliağa ilçesinin, hava kirliliğinin en fazla yaşandığı yer olduğu dile getirildi.
- Sanayi kaynaklı hava kirliliğinin en fazla yaşandığı ilçe ağır sanayi yatırımlarıyla öne çıkan Aliağa ilçesidir. Bornova ilçesinde bulunan sanayi kuruluşları, çimento fabrikaları, demir ve demir dışı maden döküm tesisleri, gıda üretimi yapan işletmeler, taş ocakları hava kirliliğine katkısı olan sanayi kuruluşlarındandır.
Yer altı su seviyelerinin düştüğü kaydedilen raporda, yer altı suyunun en fazla tarımda kullanıldığı aktarıldı.
İzmir'de deniz çöplerinin, özellikle insanların yoğun olduğu iç körfez, sahil yürüyüş bantları ve plajlarda oluştuğu raporda belirtildi.