Doğu Perinçek: "HDP’ye verilen 540 Milyon liranın geri alınması için hukuk yollarına başvuruyoruz"

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, HDP'ye hazineden verilen 540 milyon liranın geri alınması için hukuk yollarına başvuracaklarını açıkladı.

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek HDP'ye verilen 540 milyon liralık hazine yardımının geri alınması için hukuk yollarına başvuracaklarını açıkladı.

Perinçek, AYM'nin HDP'ye hazineden para vermesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladı. 

Perinçek ayrıca Türkiye'de terör örgütüyle bağlantılı olan tüm partilerin kapatılacağının sözünü verdi. FETÖ'nün tüm faaliyetlerine de müsade edilmeyeceğini belirten Perinçek, NATO'nun Türkiye'deki yerinin mezar olduğunu vurguladı ve Türkiye'nin NATO'dan çıkacağını söyledi.

Perinçek'in açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

ANAYASA MAHKEMESİ PKK TERÖR ÖRGÜTÜNE 540 MİLYON TL ÖDENMESİNİ SAĞLADI

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP Kapatma Davasında bir ara karar alarak, HDP’ye Hazineden yapılacak seçim yardımına bloke konması kararını kaldırmıştır. Anayasa Mahkemesi, bu kararıyla Anayasa ve Siyasî Partiler Kanunu’nu çiğnemiş ve bölücü terör örgütü PKK’ya 540 Milyon TL verilmesine yol açmıştır. HDP’ye ödenen 540 Milyon TL Mehmetçiğe kurşun ve yollarımıza mayın olarak geri dönecektir.  

KAMU YÖNETİMİNİN ANAYASA VE YASALARA GÖRE İŞLEM YAPMA ZORUNLULUĞU

Anayasa Mahkemesi’nin HDP’ye verilecek Hazine yardımına ilişkin blokeyi kaldırması, Kamu Yönetimini sorumluluktan kurtarmaz. Çünkü Anayasamıza göre Kamu Yönetimi, bütün işlemlerinde hukuka bağlı olmakla yükümlüdür. 

AK Parti hükümetinin, Hazine ve Maliye Bakanlığı eliyle HDP’ye 540 Milyon TL ödeme yapması, Anayasaya ve Siyasal Partiler Kanununa aykırıdır.

Anayasa’nın 68 ve 69. Maddeleri ve Siyasal Partiler Kanunu’nun 101. Maddesi, Türkiye’nin devlet ve millet bütünlüğüne aykırı amaç taşıyan ve faaliyette bulunan partilerin temelli kapatılmasını öngörmektedir. Yine Anayasa, Kamu Yönetiminin Anayasa ve yasalara uygun işlemler yapmakla yükümlü olduğunu hükme bağlamıştır. 

AYM, Anayasa’ya aykırı bir karar verebilir. Ancak Devletin bütün organları ve kurumları, AYM ne derse desin, Anayasa’ya uygun karar vermek ve işlem yapmak zorundadırlar. AYM’nin herhangi bir kararı, herhangi bir idare organını, Anayasa’ya uygun işlem yapma sorumluluğundan kurtaramaz.

HDP hakkındaki kapatma davası devam etmektedir. HDP, Türkiye’nin devleti ve milletiyle bölünmesini amaçlamaktadır ve bu yöndeki faaliyetin odağı olmuştur. Öte yandan İçişleri Bakanlığı da HDP’nin PKK terör örgütünün bir kolu olduğunu saptamış ve bu konudaki bilgileri kitaplar halinde yayınlamıştır. 

Bu durumda Maliye Bakanlığı’nın, Türkiye’yi bölmeyi amaçlayan PKK terör örgütünün siyasal kolu olan HDP’ye Hazine yardımı ödemesi, nesnel sonuçları itibarıyla Hükümetin teröre destek vermesi anlamına gelmektedir. 

Öte yandan HDP, seçime katılmıyor. Oysa ödenen 540 Milyon Lira’nın 360 Milyon Lirası seçim yardımıdır. Yapılan ödeme, bu açıdan da yasaya aykırıdır.

Ödemeyi yapan Banka Yönetimi, Maliye Bakanlığı ve bağlı olduğu Hükümet, hukuka aykırı işlem yaparak Hazineyi 540 Milyon Lira zarara sokmuşlardır. Bu durumda ödeme emri veren Maliye Bakanı ve Hükümet Başkanı konumunda bulunan Cumhurbaşkanı, sorumlu konumdadırlar.

HUKUK YOLLARINA BAŞVURUYORUZ

1- Anayasa Mahkemesine Başvuru

Anayasa Mahkemesi, bilindiği üzere HDP’ye Hazineden ödenecek seçim yardımına bloke kararını oy çokluğuyla kaldırmıştı. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı HDP’nin hesaplarına seçim dolayısıyla 360 Milyon TL yatırdı. Oysa HDP seçimlere katılmadı. Bu nedenle siyasi partilerin mali denetimini yapmakla yetkili kurum olan Anayasa Mahkemesi’nden bu paranın iadesine karar verilmesini talep edeceğiz. Bunu sağlamak için yeniden bloke kararı konulmasını, para harcanmış ise mali denetim yetkisinin ivedilikle kullanılmasını isteyeceğiz.

2- Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvuru

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvurarak, Siyasi Partiler Kanununun Ek 1. Maddesi uyarınca seçim takviminin ilanından itibaren 10 gün içinde yatırılması icap eden 360 milyon TL hazine yardımının HDP’nin seçime katılmaması nedeniyle geri alınması zorunluluğu ortaya çıktığından 360 milyon TL’nin geri istenmesini talep edeceğiz. Bu yasal işlemin uygulanmaması durumunda cezai sorumluluk doğacaktır

3- Yargıtay C. Başsavcılığına başvuru

Bu başvuruların sonuçlanmaması halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, HDP’ye ödenen 540 Milyon TL’nin geri alınması için gerekli kanun yollarının uygulanmasını talep edeceğiz.

Vatan Partisi olarak bu vatan ve kanun görevinin sonuna kadar takipçisiyiz.

Doğu Perinçek