CHP Can Atalay için TBMM'yi bir kez daha olağanüstü toplantıya çağırdı
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Can Atalay için TBMM’yi bir kez daha olağanüstü toplantıya çağıracaklarını duyurdu. CHP kanadı, MHP’li Feti Yıldız’ın “karar verilen bir konuda tekrar toplanamaz” açıklamasına tepki gösterdi.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Can Atalay için TBMM’yi bir kez daha olağanüstü toplantıya çağıracaklarını duyurdu. CHP kanadı, MHP’li Feti Yıldız’ın “karar verilen bir konuda tekrar toplanamaz” açıklamasına tepki gösterdi. CHP'li Emir Yeni Anayasa konusunda ise “bu anlayışla yeni anayasa yapmayız” dedi.
Küfürlü-tekmeli özel oturumun ardından Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini Can Atalay için bir kez daha olağanüstü toplantıya davet etti:
- Bizim ilk talebimiz Anayasa Mahkemesi kararının bir başkanlık tezkeresi olarak veya doğrudan genel kurulda başkanlık divanınca okunmasıdır. Ayrıca Meclis, Adalet Bakanlığına bir çağrıda bulunmalıdır, çünkü Adalet Bakanlığı, nihayetinde Can Atalay’ın tutulduğu cezaevinin denetiminden sorumlu olan organdır.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız'dan "karara bağlanmış bir konuda ikinci bir olağanüstü toplantı önergesi verilemez" itirazı gelmişti. CHP'li Emir, Yıldız'ın itirazına da tepki gösterdi:
- Cumhur İttifakının yemin ettikleri anayasaya uymak konusunda bir hassasiyetleri olmadığını biliyoruz. Ama iç tüzüğe de uymak gibi bir dertleri yok. İç tüzük ve 7. maddesi açık. Fethi Yıldız, olmayan bir iç tüzük maddesiyle adeta tehdit ediyor. Bizim bunlara karnımız tok.
CHP Grup Başkanvekili Emir, Ulusal Kanal'ın sorusu üzerine "bu anlayışla Yeni Anayasa yapılmaz, önce samimiyeti görelim" çıkışını yaptı:
- Mevcut anayasaya, AYM kararlarına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymamayı bir alışkanlık haline getiren, beğenmediğinde ‘Kapatırız’ diye parmak sallayan bir anlayışla yeni anayasa yapılmaz. Türkiye’nin demokratik bir anayasaya ihiyacı var. Ancak bu konuda ön koşulları sağlayacak bir samimiyeti önce görelim.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı "Bütün bunları tartışmak, müzakere etmek suretiyle A'dan Z'ye yeni bir anayasa yapma arzumuzu siyasi partilerle, kamuoyuyla paylaşıyoruz." dedi:
- Siz hangi akılla, cesaretle, cüretle anayasanın ilk dört maddesine dokunmayı aklınızdan geçiriyorsunuz. İlk dört madde bu devletin teminatıdır, temel taşlarıdır. Değiştirmeyi düşünenler karşılarında 85 milyonu bulurlar. Bir de ilk dört maddenin nesiyle sorunları var açıklasınlar.