CFR bağlantılı Montrö Bildirisi davasında mütalaa açıklandı: Savcı 12 yıla kadar hapis istedi

CFR bağlantılı bildiri yayınladıkları için haklarında dava açılan 103 emekli amiral ve 1 general için savcı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Aralarında Atilla Kıyat, Ergün Mengi ve Türker Ertürk'ün de olduğu 12 sanık için 12 yıla kadar hapis, 91 sanık için ise beraat talep edildi.

Montrö Bildirisi davasında esasa ilişkin mütalaa verildi.

CFR bağlantılı Montrö Bildirisi davası Ankara 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 7 Ekim'deki duruşmada savcı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı.

Savcı, bildiri metnini hazırlayan Ergün Mengi'nin 12 yıla kadar hapsini istedi. Yine Atilla Kıyat, Türker Ertürk, İlker Güven, Namık Kemal Çalışkan ve Cem Gürdeniz hakkında da 12 yıl hapis talep edildi.

Cumhuriyet Savcısı, sanıkların, bildiri taslağının paylaşılmasından itibaren metnin oluşturulmasına kadar katkı sundukları, altını imzalamayı kabul ettikleri ve yayınlanması için anlaştıklarını belirtti.

Söz konusu sanıkların, seçilmiş hükümeti hedef aldıklarına ve muvazzaf askeri personel ile toplumun muhalif kesimlerini birlikte harekete geçirmek üzere anlaştıklarını söyledi.

Bildiride geçen Montrö vurgusunun “araç” olarak kullanıldığı ifade edilen mütalaada bunun, WhatsApp grubunda yer alan sanıkların yazışmalarından anlaşıldığını vurguladı.

Savcı 12 sanığın "devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçunu işlediklerini belirterek, 3 yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Savcı, aralarında eski Deniz Kuvvetleri komutanları Bülent Bostanoğlu, Eşref Oğuz Yiğit ve Murat Bilgel'in de bulunduğu 91 sanığın ise beraatını talep etti. Gerekçesinde de 91 sanığın eylemlere iştirak iradelerinin olmadığı ifade edildi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti duruşmayı 12 Aralık 2022 tarihine erteledi.

Montrö Bildirisi