Bakan Soylu Bütçe Komisyonu'nda konuştu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin görüşmeleri başladı. Komisyon, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, plan ve bütçe komisyonuna sunum yaptı.

Seda Akyüz Seda Akyüz
Bakan Soylu Bütçe Komisyonu'nda konuştu

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakanlığının yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 2023 bütçeleri üzerinde sunum yaptı. 

Bakan Soylu'nun HDP'li vekillerle selamlaşmaması dikkat çekti. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

- Batılı küresel efendiler bu raporlarla dünyaya teslimiyet çağrısı yapmaktadır. ABD Irak ve Afganistan’a barış götürecektir. Arkada terör istikrarsızlıkla ve uçak tekerlerinden düşen insanlar bıraktı. İran’ı izole ettiler yıllardır uyguladığı ambargolar. ABD Balkanlarla olan hesabını Yunanistan üzerinde çözmeye çalıştı. Suriye Irak’ı fiilen bölmeye çalışıyorlar. İran’ı ambargolar ile kilitlediler. Türkiye esir takasını sağlıyor. Göçü yönetiyor. Enerji krizine ümit oluyor. Bugün Türkiye dünyadaki Müslüman ülkelere Azerbaycan’dan Libya’ya kadar etki alanı olan, Ayasofya’yı açarken, sınır ötesi operasyonlar yaparken hiç kimseden icazet almayan ülkedir.
- İlk kez Cudi festival etkinliğini yapıyor. Diyarbakır’da kültür festivali yapılıyor. İlk kez 40 yatırımcı Diyarbakır’da OSB yatırım için sıra bekliyor. Gabar’da ilk kez petrol çıkarılıyor. Karadeniz teröristlerden temizlendi. Ege Akdeniz açılımları başlamadan bitti. Kars Ardahan kırsalı temizlendi. Bingöl Erzincan kırsalı tamamen temizlendi. Amanoslar Hatay Osmaniye kırsalları tamamı teröristlerden temizlendi. Evet belki birileri PKK olan saikleri yüzünden üzülüyor ama Türkiye teröristlerin ayakkabı numarasını dahi biliyor. Bunu nasıl sağladık?
- Sahayı boş bırakmadık. Abluka operasyonu Pençe Kilit devam ediyor biz konuşurken. Sözde girilemeyen alanlarda bugün üs bölgelerimiz var. Biz şu anda Kato’da Avaşin'deyiz. Sınırımızın yanında oluşturduğumuz güvenli alanlarla son 7 yılda arttırdığımız İHA uçuşları ile tüm iftiralara rağmen kayyum belediyelerinin hizmetleri ile 2016 yılından bu yana 8 bin km içme suyu hattı 234 kadın 138 gençlik merkezi ile Günedydoğu'da çok farklı iklim yaşıyoruz. Bu mücadeleyi verirken Anayasa'da hukuktan insan haklarından kaideli devlet ilkelerinden taviz vermedik. 2 milyar dolar ABD’den PKK’ya destek yapıldı. Son 3 yılda teslim olanların sayısı azaldı. Reyna saldırısından sonra büyük terör olayları yaşanmadı şehirlerimizde.
- 2022’de 157 son 12 ayda 200 terör eylemi güvenlik güleri tarafından engellenmiş iken birden bire Mersin’de İstiklal Caddesi'ndeki saldırıların yaşanması küresel istikrarsızlık cenderesi çekmektedir.
- ABD başta olmak üzere verilen mesaj tam bağımsızlık yolundaki Türkiye’nin dünyaya sözünü söyleyebilmesinin engellenmesine yöneliktir. Her iki olayın talimatının geldiği yer küresel sistemin oynadığı oyunun büyüklüğüdür. PKK’nın sivil katliamlarından biridir İstiklal Caddesi'ndeki saldırı. Siyasi aktörlerin bu mücadelenin yanında olması gerekir.
- 1248 örgüt mensubundan 393’ü ifadelerinden PKK’ya HDP aracılığıyla katıldığını söylüyor. HDP'li parti yöneticisinin arabayla çocuk kaçırırken yakalanması Duran Kalkan’a Murat Karayılan a peşkeş çekmesi bu millete hesap verecektir. Bu milletin ordusuna Kimyasal silah iftirasını atanlar bu hesabı vermelidir. HDP, Demirtaş saldırının ardından açıklama yapştı. Demirtaş zehir içeren yazı kaleme aldı. PKK’yı aklama yoluna gitti. Artık bu konuda sorgulanması lazım. Sizin derdiniz PKK atlıyorsunuz?
- Mersin’de Münbiç’te ne oldu? Devlete hakaret edene hakaret edilir. Münbiçte’de sizin arkanızda ABD durmaktadır.
- Mersin’de Münbiç’te ne oldu? Devlete hakaret edene hakaret edilir. Münbiçte’de sizin arkanızda ABD durmaktadır. PYD ile sınırdaş olmakta zarar görmeyenler ….
- (HDP'lilere) Ömrünüz yalan ile geçiyor.
- KHK savunucularına söylüyorum 108 bin kişinin yüzde 17’sinin darbe davalarından yargılanması bilgisi varken yüzde 35 Bylock kullanıcı Kemal Kılıçdaroğlu terör örgütü iltisaklı kişilerin dönüşünü nasıl sağlayacak? Biz 15 Temmuz yakınlarını memur yaptık. Altılı masa bunları atıp yerine FETÖ’cüleri mi alacak? Türkiye FETÖ’yü tasfiye etti. FETÖ de PKK da 40 yıllık yapılardır. 15 Temmuz’dan bugüne kadar FETÖ 102 bin kişi tutuklandı.
- Tezkereye hayır diyenlere rağmen BPH teröre darbe vuruldu. DEAŞ’a karşı içeride 1227, 2016’dan bu yana 835 operasyon yapıldı. 18 canlı bomba eylemi engellendi bu itibarıyla. 17 kişiyi öldüren bomba emrini veren Azez’de aldık. Sorguluyoruz.
- Dağlarımızda Eren Abluka operasyonlarımız devam ediyor. Pençe Kilit dahil olmak üzere TSK kahramanlık öyküsünün altına imza attık. Bugün Türkiye tarihin en büyük mücadelesini ortaya koymaktadır. ABD e sözde efendileri etrafımızı terörize ettiği sürece bu mücadele devam edecektir. Sırayla geliyoruz. Buradan terör örgütlerinin tamamı çıkarana kadar bu mücadele devam edecektir. Dağlarımızda 29 Ekim 2023 itibarıyla bir tek terörist kalmayacaktır.
- Türkiye dünyanın uyuşturucuya teslim olduğu bir yılda en parlak dönemini yaşamaktadır. Maddeye bağlı ölümlerin sayısı almıştır. Bu dönemde vergi alma fantezini kurduracak şekilde yakalama başarısı gerçekleştirmiştir. Uyuşturucu satanların sayısı da 13 bin inmiş oldu. uyuşturucu PKK’nın en büyük finans kaynağıdır.
- Yaklaşan seçim birilerinin psikolojisini bozmuş. Eğer bu mücadeleyi veren teşkilatlarımıza bakanlığımıza askerimize uyuşturucu suçuna iftira atılmamış olsa idi polemik kaldırmaz. Burada herkes tavrını alsın. Devlete uyuşturtucu suçuna her kurşunun siyasete ispatlamayan namerttir. Delilleri ortaya koysun. Bazı avukatlar tarafından kokain merkezi haline geldiği iddia edilen ülkemizde 2022’de İspanya limanlarında 37 ton kokain ele geçirdik. Avrupa’da yakalamalar bizden daha az. ABDye neden bir semt sadece uyuşturucu kullananlara tahsil edilmiştir. Yabancı büyükelçilerin verdiği morfinin etkisidir bunlar.
- Düzensiz göç ile mücadelede de sınır güvenlik duvarlarımız bir caydırıcılık ortaya koyuyoruz. Suriyeli son 4 yılda nüfusu artmıyor doğanlara rağmen. Tezkerenin reddine uymuş olsaydık İdlib bölgesindeki 4 milyon, BPH bölgesi de olmak üzere toplamda 6 milyon kişinin göç hareketini bugün konuşuyor olurduk.
- Şu anda geçerli kanunlarımız kapsamında hiçbir yabancının seçimlerde oy kullanması mümkün değildir. Bu istihbarat birimlerinin Türkiye’ye operasyonudur. Sınır duvarları göç baskısını azalttı. 2022’de düzensiz göçmenle mücadeleye ilişkin yaptığımız huzur operasyonlarından biri iki gün önce yapıldı. Bu operasyonda 17 885 göçmen bu uygulama sırasında yakalandı. Hepsinden güçlenerek çıkacağız.
- Terör örgütlerinin yanı sıra organize suçların da hareketlenmesine neden oldu. 6 8 1 yıl gibi büyük operasyonlara ağırlık verdik. Toplam 523 sadece bu yıl toplam 106 organize suç örgütü çökertildi. 1643 şahıs tutuklandı.
- Düz mantıkla gidelim bu ülkeler bu suçlara ortak mıdır? İtalya Sırbistan Almanya buralarda kırmızı bültenle aradığımız kişiler var. Bizler bu konuda Türkiy’yi etki altına almaya çalışanlarla da mücadele ediyoruz.
- İlk kez Bakanlığımızda elektronik izleme merkezinin kapasitesi arttı. KADES yine örnek alınan bir sistemdir. Halen 4, 2 milyon kişi indirdi. Her ihbara 4 ya da 5 dakika içinde gidildi. Hedefimiz 0 cinayet 0 şiddet.
- Başkanlığımız kuruldu. Bu Türkiye’de büyük bir devrimdir. Milli birlik ve beraberlik projesidir. Geçmiş dönemlerde başbakanlık yapanların daire olmasını bile söyleyenlere bizi bu işe bulaştırmayın demişlerdir. İsim vermeyeceğim rahmetli oldular. 1585 cemevini arkadaşlarımız gezdi. Hepsinin talebini karşıladık. Bundan siyaset çıkarmaya çalıştılar. Atılan iftiraya hiçbir yanıt vermedik sadece işimizi yaptık. Bunu polemik meselesi kavga meselesi yapılmamalı.
-  Bir dış dünya var. Biz bununla sabah akşam karşılaşıyoruz. Onlar bize bizim kurallarıımıza uyacaksınız diyor. Sınırlarınızı biz çizeceğiz diyor. Çocuklarınızın nasıl yetiştirildiğini biz tayin edeceğiz diyor. Türk Kürt Alevi Suni bütün bu tezgahların içine bizi sokmaya çalıştılar. Cumhuriyetin kurulduğu günden itibaren bu tuzakların farkında idik. Kim buna karşı çıktı ise bedelini ağır ödedi. Eğer onlara tabi iseniz en yüksek notkadasınız. Eğer kendi milli değerlenrinize sadık iseniz her şeyle suçlanırsınız.  Siz burayı uyuşturucu kaçakçılığı terör eylemi olarak gerçekleştiren olarak değerlendiriyorsunuz ya ne zaman büyük olaylara girdik yıllardır Türkiye’yi kol açan edenler devreye giriyor. Kim milli duruş ortaya koyduysa bu ülkede 40yıllık terör FETÖ meselesi Türkiye’yi teslim almaya çalışan.. FETÖ meselesini kimse hafif görmesin. Bunun müsebbibi ABD’Dir. Ucuz kahramanlık yapmıyoruz.
 - Eğer bir Kürt HDP’li PKK’lı ise Kürttür. Bizim için herhangi siyasi parti değil terör çizgisine bakmamasıdır. Siz insanları ayırarak Türkiye’yi bölerek bir yere getirebileceğini sanıyorsunuz. Bu oyun size buyrulan oyun. Bu bana bühtan değildir. Cumhuriyet tarihinin en büyük terörle mücadelesini yapıyoruz.
 - Cumhuriyet bir asır geçirdi. Nelerle karşılaştığımızı hepimiz biliyoruz. Darbeler ekonomik krizler dış dünyadan aşağılamalar kardeşin kardeşe düşürülmesi hem de toplumsal kaos oluşturabilecek her şeyle karşı karşıya kaldık. 
 - Yıllardan beri Türkiye’yi istediği gibi koordine edenler dört koldan saldırıyor. Bu ülkede 40 yıldır terör, 40 yıldır FETÖ var. Türkiye’yi teslim almaya çalışan FETÖ’yü hafif mesele görmeyin. Bizim devlet kurma kabiliyetimizi elimizden almak istediler. Bunun müsebbibi Amerika. 15 Temmuz akşamı da bunu söyledik.
 - Bir vatan mücadelesi veriyoruz. İlk kez bu fırsatı elimize geçirdik. İlk kez. Kendi başımıza karar alabileceğimiz. İlk kez ilk… Bunun sebepleri var. Yerli savunma sanayii var. Bunu sebepleri var.
 - Kürt, Türk, başı açık, örtülü, Alevi, Sünni tezgahlarının içine bizi çekmeye çalıştılar. Kim bunu farkındaysa bunun bedelini ağır ödedi. Eğer onlara tabi iseniz siz en yüksek noktadasınız. Eğer kendi değerlerinize sahipseniz her şeyle suçlanırsınız.
- Ben o gün İdlib’te idim. Erzurum’a kayağa gitmedim. Yemeğe de gitmedim 100 bin briket evleri yapmaya. Milletin paraları ile yapılan 4 milyon insanın barınmasına sebebiyet veren huzur içinde oradaki insanlar yaşasın diye gittik.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstiklal Caddesi'ndeki PKK'nın gerçekleştirdiği terör saldırısına ilişkin şunları söyledi:

- Olayları koordine ettik. Ben Esenler’de emniyet müdürümüzü bulunduğu alana gittim. En az 14 tane yer bastık. 13. Ev dolu bulacağımız ev idi. Ama olmadı. Kaçırabileceğimizi düşündük. Neticede diğer evde izlemelerimiz ile bulduk. Yunanistan’dan geldi nerede diyorsunuz. Bulduğumuzda telefon açarak kim olduğunu merak ediyorduk. Orada bütün arkadaşlarımızla birlikte Esenler’de telefondan neredeyse 15-20 dakika mülakatını aldık. Beni Yunanistan’a kaçıracaklardı dedi. İfadesinde de söyledi. Kobanili tekstilci iki kişi gönderiyorum burada oturtturun dediği kişi. Kamışlı, evet Halil denilen teörist Kamışlı’dan lojistiği sağladı. Münbiç’te de bu bombayı patlattıran şahıs.

Bakan Soylu muhalefetin uyuşturucu iddialarına yanıt verdi:

- Hiç mi vicdan yok? Biliyor musunuz meseleyi? Biz kokain iftirası atacağız ya bir yerden başlamak lazım. Bir ülkede uyuşturucu yakalanmasının bir ülkede uyuşturucu ile mücadelenin bir ülkede başarısız olarak konulduğu herhalde bizim meclisteki  olacak. Afyonu ben değil ABD üretti. Nerede üretti? Biz hiç Amerikancı olmadık.


süleyman soylu plan bütçe komisyonu